Kihívás

2022.06.24. 11:32

Vándor Viadalon versengenek a győzelemért a középiskolások Nógrád megyében

Salgó várát, Eresztvényt, Szécsényt és a palóc Olimposzt is meghódították már a középiskolások.

Veres Edina

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

Erejüket, ügyességüket, tudásukat és logikai képességeiket is összemérhetik a fiatalok a Vándor Viadal során, amelynek idén szűkebb hazánk ad otthont. A kezdeményezést az Országos Erdészeti Egyesület szervezi az Erdei Vándortábor Program keretén belül, együttműködve a Vándortábor projekt partner szervezeteivel. A projekt az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

Molnár Anna, az Erdei Vándortábor Program, illetve a Vándor Viadal programkoordinátora kérdésünkre elmondta: a megmérettetésre a középfokú oktatási, illetve a szakképző intézmények 9-11. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek.

– A tavaszi ötfordulós selejtező online feladatai során elért pontok alapján összesen húsz, iskolánként legfeljebb egy csoport jutott tovább. Minden csapatot két lány és két fiú alkot, akik közül legalább egy már részt vett korábban valamelyik – erdei, vízi, bringás vagy zarándok – vándortáborban. A viadal döntője egy hétnapos tábor, amelyet idén június 20. és 26. között tartunk. A verseny kihívásai során az aktív mozgáson túl olyan feladatokban is bizonyítaniuk kell a fiataloknak rátermettségüket, amelyek egyéb, például a logikai kompetenciájukat is próbára teszik – mondta Molnár Anna.

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

Hozzátette: a Vándor Viadal célja, hogy a fiatalok kimagasló képességeit bemutassa, illetve hogy Magyarország szép, de kevésbé ismert tájaira ráirányítsa a figyelmet. Tavaly például a Zemplén adott otthont a programnak, míg idén szűkebb hazánkra esett a szervezők választása. Emellett van egyéb megyei érintettsége is a viadalnak, hiszen a húsz versenyző csapat közül egy, a Széncinegék, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégiumból repültek a megmérettetésre.

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

A próbatétel eddigi napjain a gyerekek – kísérőtanáraik vezetésével – összemérték erejüket Salgó várában, majd a szécsényi várkertben. A résztvevők felfedezték a Forgách-kastélyt, majd kenukra szállva kutatták a Robinson-szigeteken egy feladvány megoldását. A fiatalok felkaptattak a Karancs-tetőre, ahonnan az Eresztvényi-bányákba vezetett az útjuk, de futkározva activity-ztek a salgótarjáni Kálvárián, a Madárparkban rejtvényt fejtettek, míg a próbák között éjszakai tájfutás is szerepelt.

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

A napok előrehaladtával egyre kevesebb csapat marad versenyben, így például péntek reggel már csak hét csoportra vár a feladatok megoldása. A többiek – köztük a pásztói Széncinegék – a párhuzamosan futó tábor foglalkozásai mellett szurkolhatnak a társaiknak a szombati döntőig.

Forrás: Facebook/Vándor Viadal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában