Suli

2022.06.28. 11:19

Nógrádban több mint ezer kisdiák ül először iskolapadba szeptemberben

Ugyan most még messzinek tűnik, de szeptemberben ismét megszólalnak a csengők, amelyek csaknem 1 350 elsőéves kisdiáknak jelzik majd az iskolai tanulmányok kezdetét szűkebb hazánkban. A megyénkben működő két tankerületi központ adatai szerint a 2022/2023-as tanévben hozzávetőleg 160 kisdiákkal kevesebb ül majd először a padba, mint a korábbi években. A tapasztalataik alapján a szülők számára a lakó-, illetve a munkahely közelsége az elsődleges szempont, amikor oktatási intézményt választanak csemetéjüknek.

Veres Edina

Borítóképeink illusztráció!

Forrás: MW

Fotó: Mártonfai Dénes

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette, hogy 21 általános iskolát tartanak fenn a hozzájuk tartozó 15 tagintézménnyel és telephelyekkel. 

– Tavaly 943, idén szeptemberben pedig összesen 797 első osztályos tanuló kezdi meg a tanévet, illetve ezentúl évente 15-20 gyermeket fogad két gyógypedagógiai intézményünk. A legtöbb, összesen 66 kisdiák számára a Salgótarjáni Általános Iskola székhelyén indulnak el a tanulással töltött évek. A létszám tekintetében a második helyen a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola áll, ahova 63 gyermeket írattak be. Ezek mellett a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskoláját és Beszterce-lakótelepi Tagiskoláját is több szülő választotta gyermekének – közölte Simon Tibor, hozzátéve: – az alapfokú oktatási intézmények közül a városi, központi elhelyezkedésű iskolák iránt a legnagyobb az érdeklődés. A kisebb települések iskolái közül 47 diákkal a Kállói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában lesz a legnépesebb az elsősök csapata. 

Sok új inger éri majd a fiatalokat
Forrás: MW

A salgótarjáni tankerületi igazgató elárulta: tapasztalataik szerint a szülők iskolaválasztásában a lakóhely, illetve a munkahely közelsége játszik főszerepet, ugyanakkor az adatokból az is látszik, hogy a többség a körzetes iskolába íratja be gyermekét.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában 24 általános iskola működik, összesen 37 telephelyen. Nagyné Barna Orsolya, a tankerület igazgatója aláhúzta: intézményeikbe összesen 532 leendő elsős tanulót írattak be a szülők.

– A legtöbben a balassagyarmati városi iskolákat választották gyermekeik számára. A Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában és a Kiss Árpád Általános Iskolában összesen 138 elsős kezdi meg a tanulmányait a 2022/2023-as tanévben. A vidéki iskolák közül a Rétsági Általános Iskolában 37, az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskolában pedig 34 első osztályost köszönthetnek szeptemberben. A szabad iskolaválasztás értelmében a szülők bármelyik intézménybe beírathatják gyermekeiket. 

Hozzátette: Nyugat-Nógrádban is úgy látják, hogy a legtöbben a földrajzi közelség alapján választanak iskolát, de a lakóhely és az iskola elhelyezkedése mellett fontos szempont a kicsik érdeklődési köre is az intézményvezetők tapasztalatai szerint.

– Balassagyarmaton például fontos szempont a kicsik érdeklődési köre is, az említett legnépszerűbb három intézmény is különböző profillal rendelkezik, hiszen a sport, az idegen nyelv és a matematika emelt szintű oktatására helyezik a hangsúlyt – ismertette Nagyné Barna Orsolya, aki azt is elárulta, hogy az először általános iskolába lépők számát illetően az utóbbi években kismértékű ingadozás figyelhető meg. A 2019/2020-as tanévre 470-en, a 2020/2021-esre 639-en, a 2021/2022-esre 567-en, az ideire pedig 532-en iratkoztak be.

Szempont lehet a pedagógus személyisége és felkészültsége is

A szuhai Kovács Erika kislánya, Anna szeptembertől a dorogházai általános iskola elsős diákja lesz. Az anyuka azért választotta ezt az iskolát, mert a nagyobbik gyermeke is ott tanul.

– Egyfelől ismerem a tanárokat, és azt is, hogy milyen színvonalon folyik az oktatás. A fiam emellett tud majd figyelni a kicsire. Szerintem az iskolaválasztásnál a legfontosabb szempont a tanító személye és felkészültsége, hiszen ő vezeti majd be a gyermeket az óvoda játékos világából az iskola nagyobb elvárásokat támasztó közegébe. Ez alapján pedig eldőlhet az is, hogy egy diák megszereti-e az iskolát, vagy sem – hangsúlyozta a szuhai anyuka, aki további előnyként emelte ki, hogy egy kisebb létszámú osztálynál a tanárok nagyobb figyelmet tudnak fordítani a személyes fejlesztésre, és a szülőkkel való kapcsolattartásra. Úgy véli, hogy ez egy kisebb, falusi iskolában jól működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában