Termés

2022.06.30. 12:29

Mézédes sárgabarackok termettek az idén Nógrád megyében

Elkezdődött a sárgabarack szezonja, ezt a gyümölcsöt főként sokrétű felhasználása miatt kedvelik a háziasszonyok.

N. O.

Forrás: MW

Juhász Dávid, pásztói zöldséges lapunknak elmondta, hogy bőséges az idei termés, bár vannak olyan területek, ahol sajnos leverte a jég vagy korábban lefagyott. 

– Folyamatosan csökken az ára, jelenleg ezer forint körül mozog egy kiló sárgabarack. Ez bár nem olcsó, de a tavalyi árához képest csökkent. Ugyanakkor fontos azt is megemlíteni, hogy ez már hazai termés, nem külföldről behozott. A minőségük is nagyon jó – közölte a zöldséges. 

Hozzátette: manapság már rengeteg fajta közül válogathatnak a vásárlók, de a legnépszerűbb a nagy és szinte tökéletes kinézetű. Az őszibarack szezonja is most indul majd, amelyből szintén jó termésre számítanak a termelők, és 1500–2000 forintba kerül. 

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere elárulta, hogy a mezőgazdasági közmunkaprogramban ők is termelnek barackot, de sajnos az elmúlt években több alkalommal is lefagyott, és idén sem volt ez másképp. 
Ennek ellenére mindig vásárolnak más településről, amelynek a lakók nagyon örülnek, hiszen igényt tartanak rá. 

– Többnyire lekvárként dolgozzák fel a helyiek, de kompótnak, befőttnek is kiváló. Emellett sokan szeretik gyümölcslevesként, de akár lefagyasztva is. Az elkészült finomságokból mindig jut a rendezvényeinkre is, egy-egy közös főzés alkalmával ugyanis felhasználjuk, és mindenki nagyon szereti – fejtette ki a polgármester, aki kitért arra is, hogy van saját gyümölcsösük is, de sajnos az ottani sárgabarackfák még fiatalok, így nem hoznak termést. 

Az üzletek mellett napjainkban több internetes oldalon is lehet már rendelni a nyári finomságból, ahol hozzávetőlegesen 800–900 forintért adják kilóját. Sokaknak pedig saját kertjükben is megterem. 

Nagy Lajos, tari lakos elmondta, hogy az ő gyümölcsösében ősi magyar fajta barackfa van, amely szerencsére túlélte a fagyokat és július közepén érik majd. 

Várhatóan jó minőségű lesz az idei termés.

Címkék#barack

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában