Múzeumok éjszakája

2022.06.26. 08:30

Kiállítások, túra és játékok - ilyen volt a Múzeumok éjszakája Nógrád megyében

Számos színvonalas programmal várták szűkebb hazánk intézményei a látogatókat az idei Múzeumok éjszakáján.

Nagy Orsolya, Lászlók Judit

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója elmondta, hogy Salgótarján már nagyon sok évvel ezelőtt csatlakozott az országos programsorozathoz.

– Nekünk ez egyfajta ünnep, amelyre egész évben készülünk. Minden évben kapunk témát, amely ezúttal az Újragombolt hagyomány volt. Ehhez kapcsolódóan igyekeztünk programokat összeállítani, valamint mivel idén 100 éves a városunk, így több intézménnyel karöltve igyekeztünk kedveskedni a látogatóknak. Így például a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek hangversenyét és a Zenthe Ferenc Színház mesejátékát is élvezhették az érdeklődők. Természetesen kiállításokkal is készültünk, tárlatvezetésekkel, de éjszakai túrával is a Salgói várhoz – közölte Shah Gabriella.

Hozzátette: a helyiek és a környékbeliek is nagyon kedvelik a Múzeumok éjszakáját, amely fiatalokat és időseket egyaránt vonz.

– Ez a programsorozat nagy lehetőséget ad a múzeumoknak, ugyanis ilyenkor mindig sokan érkeznek, mint egyébként, hiszen ezek az intézmények többnyire munkaidőben vannak nyitva, hétvégén pedig csak korlátozottan. Ráadásul az, hogy éjszaka van, egyfajta különlegességet ad az egésznek – hangsúlyozta az igazgató, aki azt tapasztalta, hogy az ezen a napon érkezők, általában később visszatérnek a múzeumba látogatóként.

Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója elárulta, hogy több mint tíz évvel ezelőtt csatlakoztak ehhez a rendezvényhez, amely kiváló lehetőség számukra a bemutatkozásra, ráadásul a nagyközönség minden évben várja.

– Sokan jönnek minden évben és igyekszünk olyan programokat összeállítani a különböző korosztályoknak, amely kielégíti az érdeklődésüket. Emellett ilyenkor olyan embereket is betudunk vonni a kulturális életbe, akik egyébként kevésbé érdeklődnek év közben a múzeumok iránt – fejtette ki Hír János, aki szerint ez egy ünnep és igyekeznek élni a lehetőséggel.

Nagy-Pataki Zsófia, a nemrégiben megnyitott Varázsvölgy és Szalay malom vezetője nagyon izgatottan várta ezt a napot, hiszen számukra ez az első Múzeumok éjszakája, amelyre már nagyon készültek és most méltó módon bemutatkozhattak.

Mint mondta, fontos, hogy a többi intézmény mellett ők is minőségi kulturális kikapcsolódást nyújtsanak a lakosok és környékbeliek számára. 

Balassagyarmat és Szécsény csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. 

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeumában egész délután kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, amelyet rendkívül élveztek a résztvevők. Ezentúl a látogatók meghallgathatták Kecskeméthy Lilla koncertjét és Vasvári Zoltán előadását, valamint a Vissi d' Arte Művészeti Együttes és a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusának produkcióját is.

Az esti órákban pedig egy élő társasjátékot is kipróbálhattak, amely által megismerkedhettek Nagy Iván múzeumalapító munkásságával. Továbbá tárlatvezetésen is részt vehettek az MNM Palóc Múzeumában, a Madách Emlékszobában és a Civitas Fortissima Múzeumban. Emellett a Jánossy Képtárban Őri Kiss Botond Trio adott koncertet, a kerékpármúzeumban Tekerj a zöldbe! kitűzőt kaptak a látogatók, míg a Pannónia Motorkerékpár Múzeumban pedig egy oldalkocsis Pannóniával biztosították a gyermekek motoroztatását.

Szécsényben a MNM Kubinyi Ferenc Múzeumában egy kiállításmegnyitóval kezdődtek a programok, ahol Balázs Lajos az intézménynek adományozott műtárgyait tekinthették meg a látogatók. Ezt követően a nyári napforduló ünnepéhez kapcsolódva Szent Iván Szépei címmel tradicionális viseletbemutatót rendeztek. A jelentkezők menyecske és asszony, férfi, leány, legény, menyasszony-vőlegény, család, valamint úri vagy polgári hagyományos viselet kategóriákban nevezhettek. A tizennyolc nevező – akik között voltak csoportok is – többek között tánccal, zenei aláfestéssel, valamint énekkel mutatta be a saját viseletét

– A kategóriák győztesei rimóci, kazári, varsányi, őrhalmi és ipolybalogi magyar, valamint Fülek környéki szlovák viseleteket mutattak be – mondta dr. Limbacher Gábor az MNM Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója.

A hagyományokhoz hűen az est további részében sor került a Napkerék gördítésére is, amely igazán látványosra sikeredett. Dr. Limbacher Gábor kiemelte, hogy a belvárosban megtett út során négy állomáson álltak meg. Helyszínenként egy-egy helyi közösség, így a Derűs Asszonyok csapata, a Bársony Vendéglő, a Szécsényi Rendőrkapitányság munkatársai, valamint a múzeum a II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesülettel közösen vállalta, hogy egy kis műsorral kedveskedik az érdeklődőknek. A programot végül a Latte Maffiato koncertjével zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában