Levendulaszüret

2022.06.26. 15:26

Itt a levendulaszezon: Nógrád-szerte szüretelik az illatos gyógynövényt

Szörpöt, szappant, párnát és lekvárt is készítenek a közkedvelt levendulából, amely az év ezen szakaszában virágzik. Nógrád megyében is előszeretettel szüretelik a nyugtató hatással is bíró növényt.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Egyre több településen termesztenek levendulát szűkebb hazánkban is, amely az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően egy igen népszerű gyógynövény.

Egyházasdengelegen mintegy két hektárnyi területen foglalkoznak levendulával már 2002 óta. Berkes Balázs polgármester portálunknak elmondta, hogy a faluban már igazi kuriózummá vált a szörp, amelyet a közmunkaprogram dolgozói készítenek angol levendulából.

– Már tökéletesítettük a receptünket, amely nem tartalmaz tartósítószereket, s amelyeket értékesítésre szánunk megyeszerte. A gyógynövény termesztése, valamint az ahhoz kapcsolódóan kialakított szörpüzem értékteremtő munkát ad a lakosoknak, ráadásul olyan finomságot alkotunk, amelyek nem csak népszerűek, de egészségesek is – húzta alá Berkes Balázs.

A népszerű gyógynövényből sokan készítenek háziszörpöt | Fotó: Hüvösi Csaba

Alsópetényben szintén nagyon közkedvelt a levendula. Szomolya Szabina, az alsópetényi vendégházak operatív menedzsere elárulta, hogy összesen 400 tő van náluk a híres gyógynövényből, amelyből lekvárt, szörpöt és párnákat készítenek. Ezek a kézzel készült termékek a levendulabárban meg is vásárolhatók, de a vendégek akár a kertet is megcsodálhatják.

– Mint minden évben, így idén is tartunk szüretet, előreláthatólag mintegy két hét múlva hirdetjük meg, hiszen most kezdett el virágozni a levendula. Nagyon népszerű a programunk, évről évre egyre többen érkeznek hozzánk – fejtette ki Szomolya Szabina.

Orosz Róbert és felesége, Kiss Hajnalka ős- és kistermelők is egyben, már három éve foglalkoznak a növénnyel Nőtincsen.

Orosz Róbert és felesége, Kiss Hajnalka szeretettel gondozzák a növényeket | Fotó: Hüvösi Csaba

– Nagy gondot fordítunk a mintegy kétezer bokor gondozására. Nálunk orvosi, vagy más néven francia levendula található, amelyek vegyszermentesek és számos gyógyhatásuk ismert. Összesen tizenhatféle terméket készítünk a virágzatból, amelyek közül a legnépszerűbb a szörp, a levendulás parajdi só és az illatpárnák – emelte ki Orosz Róbert.

Hozzátette: vasárnap második alkalommal tartottak szüretet,  de még július első hétvégéjén is szedhetnek az érdeklődők az illatos növényből.

A pár tervei között szerepel, hogy a jövőben további gyógynövényeket és egészséges, valamint vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek majd.

Pozitív hatása miatt népszerű | Kovácsi Hetti salgótarjáni természetgyógyász elmondta, hogy a levendulát elsősorban nyugtató hatása miatt ismerik, de kiváló baktériumölő, sőt sokan a molyok ellen alkalmazzák. – Nekem is van a kertemben. Általában fermentálva fogyasztom, amely során tejsavas erjedés indul be, így a növényeken lévő baktériumok kifejtik jótékony hatásukat a szervezetre. Ezen felül teaként, szörpként és lekvárként is sokan fogyasztják, de süteményekbe is tesznek belőle. Illóolajként kiváló, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen szintetikus. A fürdővízben pár csepp segíti az ellazulást, tisztítja az elmét és a testet – emelte ki a szakember. Hozzátette, hogy más gyógynövényekkel alkalmazva is kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában