Halomban állt

2022.06.01. 13:55

Hatalmas zsáknyi gyorséttermi szemetet szórtak szét Salgótarján központjában

Olvasónk a napokban jelezte, hogy a salgótarjáni McDonald’s környékén található vasútállomáson egy zsáknyi, az étteremben keletkezett hulladékot szórtak szét, amit feltehetőleg ismeretlenek vittek oda a gyorsétteremből. Ezzel kapcsolatban megkerestük a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft.-t és megkérdeztük, hogy történhetett ez meg.

Gerhát Karina

Egy zsáknyi, az étteremből származó szemetet szórtak szét

Forrás: Beküldött fotó

Kérdéseinkre válaszolva azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hazai McDonald’s rendszerszinten kiemelt figyelmet fordít a környezete tisztaságának a megőrzésére, a hulladékok szelektálására, továbbá hasznosítására.

– Éttermeinkben több mint 25 éve szelektíven gyűjtjük a hulladékot, amelynek több mint 80 százalékát adjuk át újrahasznosításra. A külön gyűjtött, tárolt és elszállított használt sütőolajunkból biodízel készül, az élelmiszerhulladék biogázt termel, és hőenergiaként hasznosul – tudtuk meg a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. illetékes munkatársától.

Hozzátette: a salgótarjáni gyorsétterem esetében is a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve üzemeltető Franchise Partner szerződéses kapcsolatban áll a helyi szolgáltatóval, aki a kommunális hulladékot napi szinten, zárt konténerekben szállítja el. Ennek mennyisége a forgalom függvényében változó.

– Az elvitel előtt a hulladékot külön, elzárt helyiségben tárolják, vállalatunk szigorú szabályozásának megfelelően. A papírhulladékot préselik, és a szolgáltató által standardizált konténerekben gyűjtik. Az élelmiszer selejtet teljesen elkülönítve, zárt hordóban szállítják el. Az étteremben keletkezett és visszagyűjtött hulladékhoz a gyorsétterem területén illetéktelenek nem férhetnek hozzá, azonban a kültéri hulladékgyűjtő nem zárható el, rendszeres ellenőrzése megtörténik, de a folyamatos felügyelete sajnos nem megoldható. Fontos megjegyeznünk, hogy a munkatársak nemcsak az étteremben, de annak közvetlen környékén is összeszedik a szemetet, hogy tisztán tartsák a környezetet. A környéken található szemeteseket is folyamatosan ürítik – emelte ki a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. illetékes munkatársa.

Borzasztó látványt nyújtott a szétszórt szemét
Forrás: Beküldött fotó

Mint megtudtuk: a felelős környezetvédelmi gyakorlataik mellett a közterület tisztántartásával kapcsolatos önkormányzati feladatok költségeihez is hozzájárulnak az éttermeik által fizetett helyi adók formájában. Elmondásuk szerint az olvasónk által lefotózott hulladékot a kollégáik észlelték, amit haladéktalanul össze is szedtek – annak ellenére, hogy közterületen találtak rá.

Olvasónk, aki az esetet jelezte, illetve fényképet is küldött róla, valóban megerősítette, hogy rövid időn belül eltűnt a zsáknyi hulladék a salgótarjáni vasútállomás környékéről, ami azonban addig igencsak kellemetlen látványt nyújtott az arra járóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában