Palócok

2022.06.11. 20:21

Betyárok várták a béri fesztivál látogatóit (fotók)

Karikás ostorok csattanása és Palócország hagyományos ételeinek ínycsiklandó illata fogadta a VI. Palóc Fesztiválra, valamint a negyedik alkalommal megrendezett Palócföldi Betyártalálkozóra érkezőket szombaton Béren.

G.E.

Forrás: H.M., NMH

Fotó: Hegedus Mark

A rózsák falujaként is számon tartott településen a virágok háttérbe szorultak szombaton. A községbe érkező vendégeknek ugyan a színpompás növények szegélyezték az utat a VI. Palóc Fesztivál és a IV. Palócföldi Betyártalálkozónak helyszínt biztosító Andezit Hotelhez, itt azonban a palóc gasztronómia, a hagyományőrző csoportok és a betyárok vették át a főszerepet.

– Palócország a mi hazánk, büszkék vagyunk népviseleteinkre, hagyományainkra, a gyönyörű természeti környezetre, Madách és Mikszáth hagyatékára. Mindenki, aki ellátogat szűkebb hazánkba és rendezvényeinkre, megtapasztalhatja az itt élők vendégszeretetét – fogalmazott Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke. – A palóc gasztronómia itt felvonultatott finomságai közül mindegyiket érdemes megkóstolni.

Maczó László, a település polgármestere kiemelte: az immár hagyományosan megrendezett fesztiválnak nemzetegyesítő küldetése van. Közel hozza egymáshoz a Trianon által szétszakított területeken élőket. A rendezvényre nem csak szűkebb hazánkból, hanem a Felvidékről és a Csallóközből is érkeztek csapatok. Összesen negyven főzőhelyen készült közel százötven fajta palóc étel. A látogató a hagyományőrző egyesületek műsorát is megtekinthették, ezen kívül kétszáz betyár is meghívást kapott a programra, akik karikás ostor bemutatót tartottak.

– A rengeteg érdeklődőt vonzó fesztivált mint minden évben, idén is a Lázár Andor Vadásztársaság szervezte meg, első alkalommal nyertünk arra pályázati támogatást – hangsúlyozta a faluvezető.

A magyarnándori főzőcsapat úgynevezett szuszogót kínált a vendégeknek, aminek nagy sikere volt. Az ételhez 45 kilogramm krumplit és 8 kiló lisztet használtak fel.

– Rendszeres résztvevői vagyunk a fesztiválnak, és minden évben arra törekszünk, hogy bőséges kínálattal kedveskedjünk a látogatóknak – közölte Nagy Attiláné, Kisbágyon polgármestere, hozzátéve: – Idén palóc gulyást, töltött káposztát, vadpörköltet és palacsintát is kínáltunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában