Életpálya

2022.06.11. 11:06

A mezőgazdaságban teljesedett ki a nógrádsipeki fiatalember

Szandai Arnold már gyermekkorában eldöntötte, hogy a mezőgazdaság területén fogja kibontani szárnyait. Mára végzett szakemberként dolgozik ezen a területen.

Sz. F.

Szandai Arnold nem csak szervez, maga is aktívan részt vesz a feladatok elvégzésében

Forrás: NMH/Sz.F.

Szandai Arnold szülei ugyan nem mezőgazdasággal foglalkoztak, de volt egy kertjük, ahol különböző növényeket termesztettek. Gyermekük már akkor ott serénykedett mellettük. A szülők nem győztek válaszolni az érdeklődő fiuk kérdéseire, aki egyre inkább megszerette a kerti munkát, a növények ápolását. Ezért egyértelmű volt számára, hogy az általános iskolai tanulmányait befejezve a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolába felvételizzen, ahol technikusi végzettséget szerzett. 

Napjainkban, mint mezőgazdasági szakember dolgozik, az önkormányzat alkalmazottja. Munkája összetett, nemcsak szervez, irányít, hanem ő maga is aktívan részt vesz a feladatok elvégzésében. Az önkormányzat belterületi kertjében zöldségféléket, burgonyát termesztenek a falu konyhája számára. Bagó Jánosnéval, a közmunkások vezetőjével mindketten aktívan dolgoznak a földeken, emellett részt vesz a településen lévő parkok gondozásában is. Az önkormányzat több mint kéthektáros gyümölcsösébe alma-, szilva- és cseresznyefákat telepítettek. A gyümölcsös karbantartása szintén az ő feladata. Februárban elvégzi a szükséges metszéseket, majd következhet a mosópermetezés, azután pedig, amikor szükséges, a különböző rovar- és gombakártevők ellen végzi el a permetezést. 

Ahogy mondta, a szilva- és almafáik már termőre fordultak. A termés nagy részét helyben dolgozzák fel, a többit értékesítik. Úgy látja, hogy rövidesen a cseresznyefák is termőre fordulnak. A fiatal mezőgazdasági szakember szereti a munkáját, mert úgy véli, az sosem egysíkú. Számára éppen ez a sokszínűség jelenti az örömet, így a szakmai ismereteit különböző területeken is hasznosíthatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában