Szűrések

2022.06.03. 06:50

13 éve harcol a daganatos megbetegedésekkel szemben a salgótarjáni szervezet

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete 13 évvel ezelőtti megalakulásánál tűzte zászlajára, hogy felveszi a harcot a különböző daganatos megbetegedésekkel szemben. A tagok és önkéntesek mindezt például a szűréseken való rendszeres részvétel fontosságának hirdetésével teszik. Ehhez az alapszervezet is lehetőséget biztosít különböző rendezvényeken, legutóbb a X. Salgótarjáni Sportos Egészségnapon voltak jelen, ahol – nagy örömükre – nem volt hiány a vizsgálatokra jelentkezőkből.

Veres Edina

A megelőzés fontosságát hangsúlyozták a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének képviselői

Forrás: Beküldött fotó

Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: tevékenységük fő irányvonalát a különböző daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos prevenció jelentőségének hangsúlyozása, illetve az önvizsgálatra és a klinikai szűrésekre való ösztönzés jelenti. Ez utóbbit például a különböző programokon valósítják meg, ahol lehetőséget biztosítanak a megjelenteknek különféle klinikai tesztek elvégzésére. 

– Legutóbb például a megyeszékhely sportos egészségnapjára látogattunk el a szakképzett önkénteseinkkel a Tarjáni Szabadidősport Egyesület felkérésére. A különböző kórképek esetében a megelőzés fontosságát a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival közösen hirdettük. Ők a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszán vérnyomás-, EKG-, vércukor- és vérzsírméréseket, illetve testanalízis-meghatározást végeztek. Mi a számunkra kialakított helyszínen, mint már korábban oly sokszor, ez alkalommal is tanácsadásokat tartottunk, illetve lakossági felvilágosító beszélgetésekkel egybekötött szűrővizsgálatokra kínáltunk lehetőséget. Örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal jelentkeztek az érdeklődők. Összesen százan regisztráltak, a legnagyobb látogatottságú az anyajegyszűrés volt, amely során a hatvanhárom regisztrált személyből tízet sebészeti szakellátásra utalt a bőrgyógyász, közülük kettőt festékes bőrdaganat gyanújával – mondta Kreicsi Mária. 

Beszélgetésekkel egybekötött szűrővizsgálatokra is lehetőséget kínáltak a helyszínen
Forrás: Beküldött fotó

Szintén nagy népszerűségnek örvendett a tüdőkapacitás-mérés, amely a Covid–19 kapcsán még nagyobb hangsúlyt kap. A megvizsgált ötven ember közül tíz esetében volt kóros az érték, így az érintettek beutalót kaptak a tüdőgondozóba további szakorvosi vizsgálatra. 
Hasonlóképp történt a vércukor- és a koleszterinszint tesztelésénél. Mind a két esetben több mint hatvan jelentkező kereste fel az alapszervezet önkénteseit, majd a szűrés kimutatta, hogy hat személynek a vércukra miatt, míg tizenöt résztvevőnek a koleszterinértéke miatt érdemes mielőbb felkeresnie a szakorvosi rendelést. Ezeken túl lehetőség volt szájüregi szűrésre, vérnyomás- és pulzusellenőrzésre, a férfiaknak PSA-tesztre is, amelyeket szintén szép számmal vettek igénybe. Továbbá tizenöten vettek részt emlő önvizsgálati oktatáson és nyolc jelentkező a here önvizsgálatának módszerét sajátíthatta el, melyeknek fontos szerepe van a korai felismerésben. 

Az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke úgy gondolja: a kiemelkedő érdeklődés, és az, hogy a vizsgálatokra jelentkezők csaknem fele szerzett tudomást a segítségükkel arról, hogy további orvosi vizsgálatra szorulnak, visszaigazolás a számukra, hogy szükség van a munkájukra. 

Teljes körű felvilágosítást kaphattak az érdeklődők, sok férfi is eljött – A MRL Salgótarjáni Alapszervezet mellett a Salgótarjáni Mályvavirágpont is bekapcsolódott a prevenció jelentőségének hangsúlyozásába. A májusban esedékes petefészekrák világnapjához kapcsolódóan a mályvavirágok standjánál az érdeklődők felvilágosító beszélgetések során szerezhettek naprakész információkat a betegséggel kapcsolatban. Kreicsi Mária, aki egyben a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője is, elmondta: pozitív változásnak számított, hogy a megjelentek között ezúttal sok volt a férfi. A negyvenöt jelentkező – a már említett témán túl – a HPV-vel kapcsolatban kaphatott teljes körű felvilágosítást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában