Anyák napja

2022.05.01. 06:50

Utánajártunk, mivel lepik meg legszívesebben az édesanyjukat a Nógrád megyeiek

Virágcsokrokkal, ünnepi műsorokkal és süteményekkel lepik meg szüleiket a gyermekek anyák napja alkalmából Nógrád megyében.

Nagy Orsolya

Egy anyának a gyermekei a legfontosabbak

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Idén május 1-jén, vasárnap köszönthetik a gyermekek az édesanyákat, a déd- és nagymamákat. A jeles napra javában készülnek szűkebb hazánkban. 

Ladóczkiné Ujházi Beáta, egy tari virágbolt tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt évhez képest megemelkedtek a virágárak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ilyenkor akár több pénzt is rászánnak az emberek az ajándékra. 

– Sokan inkább a maradandó cserepes növényeket vásárolják, de a nagyobb virágcsokrok is közkedveltek. Ezen túlmenően népszerűek a tavaszi egynyári összeültetős növények, amelyeket a teraszra és bejárati ajtó elé helyeznek el. Az asztali dekorációkra és díszekre viszont nem mutatkozik nagy igény ezen az ünnepen – közölte Ladóczkiné Ujházi Beáta. 

Hozzátette: a vendégek szeretik a muskátlit, a leandert, a levendulát és a begóniát is. A csokrok közül pedig a rózsa és a tulipán a befutó. 

Bár drágult a virágok ára, de az ünnep előtt mindig nagy a forgalom az eladóknál 
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy anyák napján a süteményeket és a tortákat egyaránt keresik a vendégek. 

– Készülünk a vasárnapra egyebek mellett anyák napi virágdíszekkel, szív alakú desszertekkel és tortákkal is. Idén pedig különösen nagy öröm számunkra ez, hiszen két éven keresztül a világjárvány eléggé visszafogta a vásárlókat – emelte ki Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, aki azt is elárulta, hogy manapság népszerű a mousse-torta és a macaron is. Utóbbit például nemcsak önmagában, de díszként is szeretik a tortákon csakúgy, mint az ehető virágokat. 

A Szuhai Kikerics Óvodában is izgatottan készültek a napokban a gyerekek. Kotro­czóné Pethő Veronika, az intézmény vezetője kifejtette, hogy ez az egyik legfontosabb ünnepük, hiszen az anya és a gyermek kapcsolata az egyik legszentebb kötelék, ezért a kicsik is nagy örömmel hangolódnak rá. Mint mondta, az ünnepnap előtt a család a téma az óvodában. A gyerekek ehhez kapcsolódó mondókákat, verseket tanulnak, és saját kezűleg készítenek ajándékokat az édesanyáknak és a nagymamáknak. Idén pedig végre műsorral is várhatják a szülőket, hiszen a pandémia miatt az elmúlt években erre nem volt lehetőség. 

Megkérdeztük: Mit jelent önnek az édesanyja?

Mravcsik Violetta: 

– Édesanyám számomra a mindent jelenti. Támogat, a nehéz helyzetekben mellettem áll. Fontos, hogy megünnepeljük őket, hiszen az életünket köszönhetjük nekik. Hálás vagyok, hogy felnevelt és minden nap küzd azért, hogy nekem jobb legyen. Egy jelképes ajándékkal készülök, apróbb meglepetéssel is ki lehet fejezni azt a hálát és szeretetet, amit iránta érzek. 

Tresó Gerda: 

– Anyukám a legjobb barátnőm, bármit megbeszélhetek vele. Az anyák iránti tisztelet és szeretet nagyon fontos, ezért örülök, hogy van egy nap, ami csak az övék. Igaz, egy nap kevés a köszönetre, ezért egész évben próbálok a lehető legjobb lenni hozzá. Ebből az alkalomból virágcsokorral és egy kis édességgel lepem meg őt, remélem mosolyt csalok az arcára. 

Kis Kamilla: 

– Születésem óta teljes odaadással gondoskodik rólam és az öcsémről. Sokszor a saját dolgait hátrahagyva igyekszik, hogy nekünk a legjobb legyen. Ezért tartom fantasztikusnak, hogy az anyák napján egy kicsit mi is a kedvükre tehetünk. Az év 365 napja kevés lenne a hálánk kifejezésére, de az anyukák mellett a nagymamákat is ki kell emelni, ők is megérdemlik a törődést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában