Passzold vissza, Tesó!

2022.05.25. 13:55

Nógrádiak is csatlakoztak a főemlősök élőhelyeinek megmentését célzó mobilgyűjtéshez

A Passzold vissza, Tesó! elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány célja, hogy visszaszorítsa a készülékek előállításához szükséges koltán érc bányászatát. Így próbálják megvédeni a veszélyeztetett fajok élőhelyeit. A kezdeményezéshez korábban szűkebb hazánkból is csatlakoztak, és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is úgy döntött, hogy a jó ügy mellé áll.

Gulyás Edina

Csimpánz család. A bányászat, az erdők kitermelése megnehezíti a faj túlélését

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Társaságunk nemrégiben csatlakozott a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányához, ami a magyar háztartásokban használt, de időközben feleslegessé vált mobiltelefonok begyűjtését célozza meg – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője. Mint mondta, a szakemberek szerint ezeket a készülékeket az emberek évekig tárolják, majd kidobják azokat. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, elpusztítva erdeiket. 

– A kampányhoz való csatlakozással így ezen állatvilágot is támogatják, segítik a kollégáink. Cégként is fontos számunkra a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság támogatása és a természetes, illetve teremtett környezetünk védelme is. Számos olyan fejlesztésünk van, amivel ezen célokat próbáljuk megvalósítani a mindennapi munkáink során – tájékoztatott az osztályvezető, hozzátéve: – Ilyen például a mart aszfalt minél nagyobb mennyiségben történő felhasználása, de a kísérleti út- és hídépítési programunkban is rengeteg olyan projektet támogatunk, ami a fenntarthatósági célokat tűzi zászlajára a közútkezelésben. 

Élőhelyeket menthetünk azzal, ha a használt telefonokat gyűjtődobozba dobnák
Fotó: Új Néplap/Mészáros János

Pécsi Norbert Sándor arra is kitért: A „Passzold vissza, Tesó!” kampány kapcsán a budapesti és a megyei központjaikban is leadhatják kollégáik a használt készülékeket, azok gyűjtéséről folyamatosan gondoskodnak. A programhoz a janegoodall.hu weboldalon található űrlap kitöltésével lehet csatlakozni. Ha valaki szeretné leadni a feleslegessé vált mobilját, a honlap térképén megtalálhatja a legközelebb eső gyűjtőpontot is. 

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola tanára, Somlóiné Nagy Éva elmondta, hogy azért csatlakoztak az akcióhoz négy évvel korábban, mert szeretnék diákjaikat a fenntartható fejlődés irányába terelni. Nemcsak kampányszerűen, hanem folyamatosan bedobhatja bárki az intézmény portáján elhelyezett dobozba a felesleges készülékeket. Azt tapasztalják, hogy szinte mindenki használ már napjainkban mobilt, cserélik is azt, mégis nehezen válnak meg az emberek a régitől. Ennek az is oka lehet, hogy sokan féltik az azon tárolt adatokat, azonban az akció szervezői garantálják, hogy azokhoz senki nem fér hozzá. 

A városban a Szabó Lőrinc iskolában is lehetőség van a telefonok leadására. Ebben az intézményben is arról számoltak be, hogy kevesebben élnek a lehetőséggel, mint amire számítottak. Szurdokpüspökiben a polgármesteri hivatalban gyűjtik a készülékeket, valamint idén a Bánki-tó Fesztivál látogatóit a helyszínen is várja ez a lehetőség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában