Tölcsér

2022.05.06. 06:50

Nógrád megyében is elszaladt az ára, de a fagylaltot mindenki szereti

Jócskán megemelkedett a fagylalt ára az elmúlt évekhez képest, amelynek szezonja még várat magára a hűvösebb időjárás miatt, de már megyeszerte árulják.

Nagy Orsolya

Salgótarjánban 350 forint körül alakul egy gombóc ára, a cukormentes kicsit drágább

Forrás: H.M., NMH

A tavasz beköszöntével elkezdődött az idei fagylaltszezon szűkebb hazánkban is. Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője portálunknak elmondta, hogy március közepe óta készítik a hideg és édes finomságot, de még nem indult meg a dömping. 

– Amikor a városban rendezvény van, akkor többen is beülnek és jobban fogyasztanak fagylaltot, de inkább kehelyben. Ennek pedig nagyon örülünk, hiszen az elmúlt két évben a pandémia miatt nem volt lehetőségünk árulni a tavaszi időszakban – közölte Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea. 
Hozzátette: rengeteg a választék, csaknem 50–100 féle variáció közül választhatnak a vásárlók, naponta pedig legalább 14–16 különböző íz sorakozik fel pultjukban. A környékbeliek nagyon szeretik a gyümölcsösfagylaltokat, de népszerű például a zserbó, a velencei álom, vagy a somlói galuska ízű finomság is. Természetesen szeretik a hagyományos ízeket is, így például a csokoládét, a citromot, valamint a vaníliát is. 

A cukrászda vezetője kitért arra is, hogy jelenleg 350 forintba került egy gombóc fagylalt, míg a cukormentes változata 400 forint. Utóbbit is előszeretettel választják a vendégek, hiszen manapság előtérbe került az egészséges életmód, így egyre többen figyelnek arra, hogy mit fogyasztanak. Emellett nagy előnye, hogy cukorbetegségben szenvedők is ehetik. 

Pásztón is beindult már a fagylaltszezon, de nem a legjobb, hiszen a hidegebb időjárás miatt kevesebb választják a jeges édességet. Mezővári József, az egyik helyi cukrászda tulajdonosa elárulta, hogy náluk jelenleg 400 forintba kerül egy gombóc, amely körülbelül 6 dekagramm fagylaltot tesz ki. Tavaly még csak 300 forint volt egy adag belőle, de sajnos az elmúlt időszakban nagyon megemelkedtek az alapanyagárak, így kénytelen voltak emelni. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen ízeket kedvelnek a vendégek, a tulajdonos úgy fogalmazott, hogy egyebek mellett a hagyományos vanília, madártej, sárgabarack és málna, amelyek igazán népszerűek. Ezek mindegyike nagyon magas gyümölcstartalommal bír, nem csoda hát, ha közkedveltek. 

A különlegességek iránt is nagy a kereslet egyébként, mint például az őrség zöld aranya, a fehér csokoládés málnatorta, vagy a narancsos máktorta. A vásárlók között pedig megoszlik az, hogy miként fogyasztják, sokan szeretik a fagylaltot tölcsérben, de kehelyben is.

Otthoni konyhán is elkészíthető a jeges csemege

A Mindmegette.hu oldalán számos házi készítésű jeges finomság receptje közül válogathatnak az olvasók, elárulják például a hagyományos vaníliafagyi titkát is. Ehhez 3 deciliter tej, 1,5 deciliter tejszín, 25 dekagramm porcukor, 4 darab tojássárgája és 1 rúd vanília szükséges. A tejet, a tejszínt és a porcukrot mérsékelt lángon fel kell forralni. A tojássárgákat elkeverni a vaníliarúd kikapart belsejével, majd amikor felforrt a tej, a tojáshoz adni. Ezt össze kell keverni, és hűlni hagyni, majd előre lehűtött edénybe önteni, és irány a fagyasztó. Ha már a széle kezd fagyni, akkor a lehűtött keverőtálba fehéredésig kell verni. Akkor lesz kész, ha krémes habmassza a végeredmény. Végül mehet a fagyasztóba. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában