Szépkorúak interneteznek

2022.05.24. 14:05

Modern technikai eszközök révén csökkentik a generációs különbségeket Bátonyterenyén

Magabiztosan igazodnak el ezentúl a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub tagjai a technikai eszközök világában és a közösségi oldalakon. A Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ingyenes tanfolyamot szervezett annak érdekében, hogy a szépkorúak megtanulják a telefonok, a tablet és a laptop működését. Így könnyedén tarthatják a kapcsolatot egymással és családtagjaikkal is.

Gulyás Edina

A Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub tagjai heti rendszerességgel találkoznak

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A laptopok fölé hajolva mélyednek el az éppen aktuális tananyagban a helyi nyugdíjasklub tagjai a kisterenyei Civilházban. A számítástechnikai tanfolyam igénye a szépkorúakban merült fel, szerettek volna ugyanis lépést tartani a modern technika vívmányaival. Kérésük megértő fülekre talált, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. munkatársai a város önkormányzatának támogatásával ingyenes képzést szerveztek számukra. 

– A Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub mintegy hatvan aktív taggal működik, heti rendszerességgel találkozunk, igyekszünk foglalkozásainkat változatos programokkal színesíteni – fejtette ki Tóthné Répás Éva, a csoport vezetője, hozzátéve: – Mivel az idősebb korosztályt képviseljük, számunkra nem olyan természetes a modern eszközök használata, mint a fiatalok körében. Sokan ódzkodnak a különböző kütyük használatától. 

Mint mondta, a klub rendezvényeiről a legnagyobb közösségi oldalon, egy zárt csoportban szoktak beszámolni, azonban vannak, akik ezen a felületen sem tudják megosztani gondolataikat másokkal. Ezért döntöttek úgy, hogy segítséget kérnek a nonprofit kft. dolgozóitól, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak, továbbá a város vezetésével is kiváló az együttműködésük. 

– Nagy öröm számunkra, hogy kérésünket meghallgatták és részt vehetünk az ingyenes képzésen. Olyan sokan élnek az adódó lehetőséggel a klubból, hogy három csoportot kellett indítani – hangsúlyozta Tóthné Répás Éva. – Ezen a területen látható leginkább, hogy mennyit változott a világ, ami unokáink számára magától értetődő, azt nekünk komoly erőfeszítéssel kell megtanulnunk. Azonban már most érezzük a fejlődést, hiszen a távolabb élő családtagokkal is napi rendszerességgel tudjuk tartani a kapcsolatot az okostelefonok és a számítógép segítségével. 

A weboldalak világába is betekintést nyernek a résztvevők
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

Németh Csaba, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. munkatársa arról számolt be, hogy a Digitalizáció az aktív idősekért elnevezésű képzés már korábban elindult a városban, 2018-ban és 2019-ben 48 nyugdíjaskorú lakos sajátította el annak tudásanyagát. 

– A technika gyors fejlődése miatt óriási szakadék van a mai fiatalok és a nagyszülők között. Ezzel a tanfolyammal próbálunk ezen változtatni, csökkenteni a generációk közötti különbséget – fogalmazott a szakember. – Az elmagányosodás ellen is hat az, ha az idősebb korosztály megtanulja a számítógép használatát. Annak segítségével ugyanis régi kapcsolatokat tudnak feleleveníteni. 

Mint mondta, a közművelődési nonprofit kft. alapszolgáltatásai közé tartozik az élethosszig tartó tanulás elősegítése, amit az önkormányzat is támogat. Jelenleg a bátonyterenyei városrészen is folyik az igényfelmérés, amennyiben lesznek jelentkezők, ott is indítanak egy csoportot. 

A tanfolyam után magabiztosan igazodnak el a digitális világban

Az ingyenes képzés a Digitális Jólét Program segítségével valósul meg. Az országban 1500-1600 ponton különféle technikai eszközök – 3 laptop, nyomtató és projektor – állnak a helyiek rendelkezésére, amiket bárki használhat. 

– Bátonyterenyén négy ilyen pont van, ezek biztosítják a tanfolyamhoz szükséges eszközöket – tájékoztatott Németh Csaba. – Tizenkét alkalommal, összesen 24 tananyaggal ismerkednek meg a résztvevők. A laptop, a telefon és a tablet használatát tanulják meg, teljesen az alapoktól, a gépek bekapcsolásától. Mint mondta, az internethasználat rejtelmeibe, a weboldalak világába is betekintést nyernek a szépkorúak, de megtanulnak e-mailt írni és küldeni is. A képzést követően tudnak majd videóhívásokat indítani és fogadni, posztolni a közösségi médiában, és internetes vásárlásokat is lebonyolíthatnak. 

– Ezek az ismeretek napjainkban már minden korosztály életében jelen vannak és fontosak. A tanfolyam végén az azon részt vevők magabiztosan eligazodnak a digitális világban – hangsúlyozta a szakember. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában