Vizsga

2022.05.02. 06:50

Hétfőn tollat ragadnak a nógrádi érettségizők is

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik ma az érettségi. Szűkebb hazánkban negyvennégy tantárgyból csaknem ezerkétszázan bizonyíthatják tudásukat a következő hetekben.

Veres Edina

Idén 44 tantárgyból csaknem 1200 nógrádi diák bizonyítja tudását

Forrás: H.M., NMH

Szűkebb hazánk 21 középiskolájában összesen 1197 érettségiző vizsgázik 44 különböző tantárgyból május 2. és 23. között. A megyében az emelt- és középszintű érettségi vizsgák szervezési és irányítási feladatait az Oktatási Hivatal szakmai támogatásával – köznevelési feladatkörében eljárva – a Nógrád Megyei Kormányhivatal látja el. Tájékoztatásuk szerint az előkészítés rendben megtörtént, a tanulók emelt szinten összesen 619, míg középszinten 3574 vizsgatárgyi érettségit tesznek. 

– Hétfőn a megyében magyar nyelvből és irodalomból emelt szinten 37-en, középszinten 748-an adnak számot a tudásukról. Kedden matematikából 40-en, azt követően szerdán történelemből 83-an töltenek ki emelt szintű feladatlapot. Középszinten előbbi tantárgyból 761-en, utóbbiból 713-an írásbeliznek. Az idegen nyelvek közül angolból 775, németből 139, míg franciából 34 vizsga zajlik majd. Történelemből és matematikából összesen 145 esetben idegen nyelven – angolul, németül vagy franciául – kell az érettségizőknek bizonyítaniuk tudásukat – közölte közleményében a kormányhivatal. 

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a kötelező vizsgatárgyakon, azaz a matematikán, a magyar nyelv és irodalmon, a történelmen, illetve az élő idegen nyelven kívül egyéb tantárgyak is szerepelnek a közismereti vizsgatárgyak listáján. Ezek közé tartozik például az informatika, a honvédelmi alapismeretek, az emberismeret és etika, a katolikus hittan, a mozgóképkultúra és médiaismeret, vagy a társadalomismeret is. E tantárgyak esetében az írásbelik időpontjai május második és harmadik hetére esnek majd, az emelt szintű szóbeli érettségiket június 1–9. között, míg a középszintűeket június 13–24. között tartják meg.

Nem kötelező a maszk viselése - A Nógrád Megyei Kormányhivatal közlése alapján megyénkben a szakmai ágazati vizsgatárgyak közül autó- és repülőgép-szerelési, egészségügyi, turisztikai, fodrászati, kozmetikai, mechatronikai, vendéglátóipari, rendészeti és közszolgálati, magas- és mélyépítési, vendéglátóipari, szociális vagy pedagógiai ismertekből is érettségiznek. Mint arról lapunk már beszámolt, a koronavírus-járvány elleni egyes védelmi intézkedések megszűnésével két év után újra a hagyományos keretek között tarthatták meg szűkebb hazánk középfokú oktatási intézményeiben a ballagási ceremóniákat. A Nógrád Megyei Kormányhivatal közreműködésével az érettségi vizsgahelyszíneken a kéz- és felületfertőtlenítő szerek rendelkezésre állnak. Az orrot és szájat eltakaró maszk viselése a vizsgaszervezők, a felügyelő tanárok és a vizsgázók számára javasolt, de nem kötelező. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában