Ballagás

2022.04.29. 19:55

Csaknem ezer Nógrád megyei diák vállára kerül tarisznya április utolsó hétvégéjén (fotók)

Szűkebb hazánk középfokú oktatási intézményeiben több mint 950 tanuló vállára került a ballagási ünnepségek során átadott tarisznya. A legtöbb középiskolát már pénteken körbejárták az utolsó évük végét taposó diákok, de vannak intézmények, ahol csak szombaton intenek búcsút alma materjüknek.

Veres Edina

A legtöbb megyei középiskolát már pénteken körbejárták a végzős tanulók

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Pénteken szűkebb hazánk szinte valamennyi középfokú oktatási intézményében sorra vonultak végig különféle ballagási dalokat énekelve a végzős diákok. Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta: idén a fenntartásukban működő négy – a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium és a bátonyterenyei székhelyű Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium – intézményből összesen 257 diák ballagott el, amely létszám nagyságrendileg megegyezik a korábbi évekével. A legtöbben, azaz 95-en a Madách Imre nevét viselő gimnáziumban kaptak tarisznyát és biztató szavakat útravalóul. 

Ádám Zsanett, a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumtól búcsúzott pénteken. Mint mondta, a diáktársaival hosszú utat tettek meg, hogy eljussanak idáig. 
– A ballagás egy szép és megható esemény, amikor a végzősök együtt ünnepelhetik a fiatalabb iskolatársaikkal, tanáraikkal és persze a családjukkal a középiskolás korszakot lezáró pillanatot. Az ünnep után persze az eddigi legnehezebb próbatétel, az érettségi is előttünk áll. A korábbi években is törekedtem rá, hogy jó jegyeket szerezzek, nyilván ez az érettségi esetében sem lesz másként – mondta Ádám Zsanett, aki azt is elárulta, hogy Gyöngyösön készül továbbtanulni, jelentkezését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusára adta be. 

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatójának tájékoztatása szerint két középiskolájuknak összesen 104 végzős diákja kapja meg április utolsó szombatján a ballagási tarisznyát. 
– A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban 77 végzős hallgató vesz búcsút az iskolától. Ez a létszám az előző évekhez képest valamivel kevesebb, mert négy évvel ezelőtt a hagyományos képzés mellett bevezették az ötéves, két tanítási nyelvűt is. Az abban részt vevő első évfolyam csak jövőre fog ballagni. A Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény középiskolájából idén 27 fiatal ballag. Ez a létszám az elmúlt évek létszámával közel azonos – fejtette ki Nagyné Barna Orsolya. 

A koronavírus-járvány elleni egyes védelmi intézkedések megszűnésével mind a két tankerület iskoláiban visszatérhettek a hagyományos ballagási ceremóniák megtartásához. Nem volt ez másként a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) hét tagintézményében sem, amelyekben összesen 553 tanuló vett részt a különböző ballagási ünnepségeken. 

A legtöbben, azaz 104-en a Kereskedelmi és Vendég­látóipari Technikum és Szakképző Iskolát sétálták körbe, de több mint 90-en énekelték a Ballag már a vén diák kezdetű dalt a Táncsics Mihály Technikumban, és a Szondi György nevét viselő tagintézményben is. A Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium növendékei közül 49-en intettek búcsút iskolájuknak pénteken, míg a kollégiumi intézményegységben egy nappal korábban külön ceremónián tette ugyanezt 7 diák. 

A végzős búcsút nem árnyékolta be a pandémia

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fenntartásában működő Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is a pandémia előtti években megszokott ballagási ceremónia során akasztották fel a tarisznyát 29 tanuló vállára pénteken. Közülük a legnagyobb létszámot az ötödéves közszolgálati ügyintézők mellett a közszolgálati technikusok képviselték. 

A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményében az egészségügyi ágazat 11, míg a szociális gondozó és ápoló ágazat 5 tanulója intett búcsút az iskolának. Ebben az intézményben tavalyelőtt és tavaly is megtartották mind a szalagavató, mind a ballagási ünnepségeket, igaz, osztályonként külön, zárt körben, az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett. Idén már itt is a hagyományos ünnepi keretek között vettek búcsút a végzős diákoktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában