Évforduló

2022.05.18. 14:06

Gazdag programmal várják a jubileumot Szécsényben

Lassan fél évszázada annak, hogy a városban az éneklés szeretete és a jó közösségi szellem összetartja az Erkel Ferenc Vegyeskart, amelynek 1994-től Lévárdi Beáta a karnagya. A kórus ez évi gazdag programját a megalakulásuk jövő évi 50. évfordulója határozza meg.

Sz. F.

Május 20-án hallható újra az előadásuk

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

 Az a megtiszteltetés érte őket, hogy január 23-ra meghívást kaptak a budapesti Erkel Ferenc Színházba, a Dalár napra. A hangversenyen ott volt Csiki Gábor, az Állami Operaház karnagy igazgatója, aki meghívta Jambrik Zsoltot, a kórus basszus énekesét az operaház kórusába. 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója is elismerését fejezte ki a kórusnak, s meghívta őket a felújított operaház megnyitóünnepségére. Az Operaházban szerzett tapasztalatokról Jambrik Zsolt elmondta, hogy életre szóló élményt jelentett számukra az ottani fellépés. Április 28-án húsvéti ünnepi koncertet adtak Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban. Április 29-én pedig már Hatvanban vettek részt a kórustalálkozón. 

Lévárdi Beáta arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez elmúlt hétvégén a városi művelődési házban Kodály Zoltán születésének 140., halálának 55. évfordulója alkalmából nemzetközi kórustalálkozót tartottak, amelyen hat kórus szerepelt. A rendezvény fővédnöke Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke volt. Következő fellépésükre május 20-án kerül sor, háromnapos nemzetközi kórusfesztiválra utaznak Sárospatakra. Fellépnek Tokajban, a sárospataki bazilikában, a művelődési házban és a református templomban is. 

A nyáron vajdasági és németországi koncertkörutazáson vesznek részt, útjuk során több hangversenyt is adnak. Ősszel és a karácsonyi ünnepek közeledtével több hazai, jórészt Nógrád megyei szereplésük lesz. 

Készülnek a jövő évi 50. évfordulójuk méltó megünneplésére, amelynek során két ősbemutató is elhangzik. Varga László atya, a Váci egyházmegye zenei igazgatója írt számukra egy művet, illetve Lévárdi Beáta volt tanítványa, Horváth Márton Levente zeneszerző egy új dala is felcsendül majd. Készül a kórus CD-lemeze, várhatóan májusban, júniusban elkészül a teljes anyag. A lemezbemutatóra az 50. évfordulójuk alkalmából rendezett koncerten kerül sor. 
 

Címkék#évforduló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában