Környezetvédelem

2022.05.11. 18:41

Fákat ültetnek Nógrád megyében a Sziget fesztivál szervezői

Élettel teli, zöld paradicsommá kívánnak varázsolni a Sziget Fesztivál szervezői egy szűkebb hazánkban fekvő egykori mezőgazdasági területet. Mindezt a könnyűzenei és kulturális rendezvény stábja egy, a vendégek számára kínált lehetőséggel szeretné kivitelezni, amely során a résztvevők egy fa elültetésével csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat.

V. E.

Forrás: NMH Illusztráció

Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője portálunk kérdésére kifejtette: az ötletet – a Sziget hollandiai képviseletét korábban ellátó – Elroy Thummler vetette fel, aki a falu és a környék szerelmeseként évek óta Bedepuszta fejlesztésén dolgozik.

– A szén-dioxid kompenzáció ilyen formája amúgy sem áll távol a Sziget Fesztivál zöld gondolkodásától. A vendégek úgy vehetnek részt ebben a kezdeményezésben, hogy maguk is „örökbe fogadhatnak” egy-egy fát, de a különleges jegyakciók alkalmával elég csak a bérletüket megvásárolniuk, és a Sziget átvállalja a faültetés és telepítés költségeit – közölte Kádár Tamás.

Hozzátette: Bedepuszta környékén őshonos fajtákat fognak ültetni, így például csert, tölgyet és hársfát. Elsősorban azért e fajtákra esett a választásuk, mert ezek jól illeszkednek a már létező ökoszisztémába.

A csemetéket – a végleges számok ismeretében – már július folyamán elkezdik növeszteni, majd októberben kijelölik a helyüket. Végül márciusban kerülnek a végleges helyükre a fiatal lombkoronások, amelyeket a szervezők gondoznak majd, amíg meg nem erősödnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában