Tanulás

2022.05.07. 15:29

Ezüstösen csillog a karancslapujtői diák országos szakmai versenyen elért sikere

Második helyezésért járó elis­meréssel tért haza a napok­ban Géczy Krisztián, a Nógrád Megyei Szakkép­zési Centrum Stromfeld Aurél Technikum diákja az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyről. Az idei Szakma Sztár Fesztivál során megrendezett döntő ugyan tartogatott meglepetést a tanulónak, de a felkészüléssel töltött órák meghozták az eredményt, amely végül ezüstösen csillogott.

Veres Edina

Már azzal nyertesnek érezte magát, hogy bekerült a döntőbe, ám ott még fényesebb eredményt ért el

Forrás: H.Cs., NMH

A közelmúltban rendezték meg Budapesten az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét, ahol az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikusok közötti megmérettetésen kimagasló eredményt ért el egy salgótarjáni diák. Géczy Krisztián, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumának végzős diákja ezüstéremmel tért haza a versenyről

A karancslapujtői fiatalt, elmondása szerint, az általános iskolában még a rendőri pálya vonzotta, majd a számítógépes játékok világában előbb belekóstolt a programozásba is, amely tevékenység annyira magával ragadta, hogy úgy döntött, ismereteit a középiskolás évei alatt a Stromfeldben szeretné fejleszteni. 

– A versenyen már annak is örültem, hogy az országos elődöntőbe bejutottam, majd az ott elért eredményemmel sikerült bekerülnöm a döntőbe. Az oktatóimmal rengeteget készültünk. Olyan témaköröket is átnéztünk, amikkel az iskolai tananyagok keretében valószínűleg nem találkoztam volna. A megmérettetésen ért egy meglepetés is. Először a szimulációs feladat során egy kisebb vállalati szektort kellett ellátnunk, majd ezután manuális része is volt a feladatnak: lényegében egy internetkábelt kellett elkészítenünk. Szerencsére a korábbi tanulmányaimnak köszönhetően ez a tevékenység sem volt vadidegen számomra, így sikerrel vettem ezt az akadályt is. Olyannyira, hogy jóval a megadott idő lejárta előtt elkészültem a teljes feladattal – részletezte a versenyen történteket a diák, aki a végeredménnyel kapcsolatban azt is elárulta, már azzal nyertesnek érezte magát, hogy bekerült a döntőbe. 

Ugyanakkor büszke arra, hogy a két debreceni diák mellett ő is dobogóra, méghozzá annak a második fokára állhatott. Géczy Krisz­tián a Stromfeld után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán szeretné folytatni tanulmányait, ahol a programtervező informatika és a mesterséges intelligencia témájában bővítené tudását. A fiatal terveinek egyike egy saját kriptovaluta létre­hozása. 

Bozó János, az NMSzC Stromfeld Aurél nevét viselő intézményének vezetője kifejtette: minden évben igyekeznek lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy a legjobb diák­jaik különböző versenyeken próbára tehessék tudásukat. Idén összesen 21 növendék közül kettő a – hároméves szakképzésben részt vevők számára meghirdetett – Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, míg a többiek a technikusoknak szóló Országos Szakmai Tanulmányi Verseny fordulóin indultak el. 

– Géczy Krisztián ez utóbbiak csapatát erősítette. Hangsúlyoznom kell, ezt a kiemelkedő teljesítményt úgy sikerült elérnie, hogy ő még a régi szakképzési rendszerben tanul technikusként, a versenyt viszont már egy, a 2020-ban bevezetett új oktatási struktúra szerinti szakmában hirdették. Azt hiszem, ez még tovább növeli Krisztián amúgy is elévülhetetlen érdemeit – mondta Bozó János, aki emellett azt is kiemelte, hogy szintén köszönet illeti a felkészítő oktatókat, akik időt és energiát nem spórolva tettek meg mindent a siker szavatolásáért. A Stromfeldben pedig méltán büszkék a tanulóra, aki kimagasló teljesítményével példát mutat az iskola egész közösségének, és országos szinten öregbítette az alma mater jó hírét.

A felkészítők tanagyagon kívüli témákkal is bővítették tudásukat, hogy diákjukat ne érhesse meglepetés - A sikeres tanuló versenyfelkészítését Gál Zoltán és Görgényi Péter oktatók vállalták magukra. Előbbi kifejtette: nem volt még korábban olyan tanítványa, aki ilyen rangos megmérettetésen indult volna. Gál Zoltán azt is elárulta, hogy ő a szerverek témakörében igyekezett pluszinformációval szolgálni a diáknak, míg kollégája a hálózatokkal kapcsolatban tette ugyanezt. Görgényi Péter szintén büszke a fiatal eredményére, és arra, hogy az ország más iskoláinak tanulóival fel tudták venni a versenyt. Mind a két oktató egyetértett abban, hogy a felkészülési időszakban nekik is sok, az alaptananyagon kívüli témának kellett utánaolvasniuk azért, hogy a tanulójukat lehetőség szerint ne érhesse meglepetés a megmérettetésen. Emellett az oktatók azzal kapcsolatban is egy véleményen voltak, hogy az érdem a diákjuké, hiszen a felkészítő­munkájuk semmit sem ért volna Krisztián szorgalma és kitartása nélkül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában