Filmhíradó

2022.05.07. 18:35

Épül a Karancs, gőzerővel termel az acélgyár és az üveggyár - így nézett ki Salgótarján 1963-ban (videó)

A korabeli filmhíradóban úgy mutatták be Salgótarjánt, mint hazánk régi ipari központjai közül az egyik legfontosabb.

Nool

Forrás: filmhiradokonline.hu

- Már sok minden épült itt is, de csaknem 1000 ember még mindig méltatlan körülmények között lakik. A települést az elkövetkező 3 év alatt lebontják. A telep mellett már magasodik az új lakónegyed. A négy emeletes modern lakóházak előre gyártott elemekből épülnek. A város észak-keleti részén emelkednek már a Karancs szálló falai is. Az üzletsorral, vendéglátó ipari egységgel kombinált hét emeletes szálloda 1963 végén lesz kész - hallható a Filmhíradóban.

A riport kitér arra is, hogy az ipari rekonstrukció eredményeképp egy éve dolgozik az acélgyár hideghengerműve, amely háromszor annyit termel, mint a régi hengersor. De megemlítik, hogy a szép kristály vázákat és tálakat a szakma neves mesterei készítik a tarjáni üveggyárban. 

A megye népművészeit is bemutatja a film, akik háziipari szövetkezetekben dolgoznak. Látható, ahogy Szécsényben készítik a palóc szőtteseket, vagy éppen az új, 8 tantermes iskolát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában