Unokázós csalók

2022.05.02. 13:55

Elképesztő ürüggyel csaltak ki idős emberekből milliókat a Nógrádi bűnözők

Vádat emelt egy 30 és egy 28 éves férfival szemben az ügyészség, miután úgynevezett „unokázós” módszerrel becsaptak idős embereket, hogy kicsaljanak tőlük több millió forintot.

Nool

Forrás: NMRFK

A Nógrád Megyei Főügyészség közleménye szerint az eljárás során ismeretlenül maradt, magukat hozzátartozónak vagy ügyvédnek kiadó személyek még tavaly nyáron telefonon keresztül kerestek fel idős embereket azzal az ügyüggyel, hogy csomagszállítást vállaltak, ám az egyik csomagban kábítószer volt, ezért elfogták és megverték őket, így pénzre van szükségük az ügyvédi költségek fedezésére. Volt, akinek pedig azt mondták, hogy pénz nélkül letartóztatásba, illetve börtönbe kerülnének és megverik őket. A telefonos csalóknak arra is megvolt a jól kidolgozott tervük, hogy hogy jussanak hozzá a pénzhez: azt mondták a sértetteknek, hogy a pénzért az egyik barátjukat küldik el, sőt, eseténként azt is kérték, hogy a vezetékes telefon zsinórját is vágják el, vagy törjék össze a híváshoz használt mobiltelefont.

Az ügyészség közleményéből az is kiderült, hogy a 30 éves vádlott feladata az volt, hogy az összegek 10-20 százalékának fejében a pénzt elhozza a sértettektől, majd a 28 éves vádlott telefonos irányítása alapján meghatározott személyeknek kellett azt átadnia.

Mivel a telefonos bűnözők úgy tüntették fel a helyzetet, mintha az idős sértettek szerettei életveszélyben lennének, ők nem haboztak akár milliós összegeket is feláldozni, és habozás nélkül átadták a vagyonukat az autóval érkező férfinak. Egy esetben sajnos még az is megesett, hogy egy idős személy a bankkártyáját és az ahhoz tartozó pin-kódot is átadta a csalóknak.

A banda tavaly május 20. és június 8. között országszerte 11 idős embert csapott be, alkalmanként több százezer forinttól közel 4 millió forintig terjedő összegeket és aranyékszereket csaltak ki tőlük.

A két vádlottal szemben több rendbeli csalás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség. Mindketten börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra számíthatnak, emellett indítványozták velük szemben azt is, hogy több millió forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, a járásbíróság pedig kobozza el a vagyonukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában