Ügyészségen az ügy

2022.03.19. 09:14

Vádat emeltek a Nógrád megyében is fosztogató unokázós csalókkal szemben

A két férfi és a két nő több tucat idős asszonyt – köztük többeket Nógrád megyében – vert át és csalt ki tőlük közel 15 millió forintot.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoztak a rétsági rendőrök egy 28 éves budapesti és egy 25 éves budakalászi nő ellen, pénzmosás miatt egy 73 éves budapesti nő ellen, emellett csalás és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vétség miatt egy 31 éves adonyi férfi ellen – írja közleményében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. 
 

A nyomozás kiderítette, hogy a 28 éves L. József a közösségi média felületén ismerkedett meg a 31 éves adonyi férfival, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson neki és társainak az úgynevezett unokázós csalások elkövetésében. A bűnözők 2021 májusában és június elején több tucat Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében élő idős hölgyet hívtak fel, és unokájuknak, vagy gyermeküknek adták ki magukat. A hölgyeknek azt állították, hogy kábítószert találtak náluk a rendőrök, és amennyiben nem adnak nekik pénzt, úgy börtönbe kerülnek. Sőt, még ennél is tovább mentek, hiszen azt mondták nekik, hogy a pénzösszegért egy ügyvédet küldenek az idős asszonyokhoz.

 

Az adonyi férfi feladata az volt, hogy elmenjen a telefonon kapott instrukciók alapján meghatározott címekre és adja ki magát ügyvédnek, így megszerezve az idős nők megtakarításait. Egyes esetekben az asszonyok arany ékszereiket, bankkártyájukat – a PIN-kóddal együtt – bocsátották az ügyvédnek hitt csaló rendelkezésére – áll a közleményben.

A megalapozott gyanú szerint a 31 éves férfi 2021. júniusában a 25 éves budakalászi nővel együtt keresett fel egy idős nőt diósjenői otthonában, ahol a nőtől 460 ezer forint készpénzt zsebeltek el. Az elvett értékeket a férfi – az L. József által megjelölt személynek – a 73 éves S. Margitnak adta át, amelyből a nő esetenként 10 vagy 20 százalékot visszaadott neki.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rétsági Rendőrkapitányság nyomozói országos koordináció keretében a Cserhát Mélységi Ellenőrzési Közterületi Támogató Alosztályával együttműködve tavaly júniusban egy budakalászi bevásárló központban elfogták a 31 éves adonyi férfit és a 24 éves budakalászi nőt. A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a nyomozók azonosították és pár hónap múlva elfogták az elkövetők két másik társát, a 28 éves férfit és a 73 éves nőt is. A rendőrök a vagyonvisszaszerzés keretében nagy összegű készpénzt, gépjárművet és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak tőlük.

A Rétsági Rendőrkapitányság befejezte a nyomozás vizsgálati szakaszát, az ügy iratait pedig átadták a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában