Közérzet

2022.04.05. 06:50

Sokan küzdenek depresszióval Nógrád megyében, íme pár tipp segítségként

A szakemberek szerint megyénkben is sokan küzdenek szorongással, mely megkeserítheti a mindennapokat és akár testi tüneteket is okozhat. Mi magunk is sokat tehetünk közérzetünk javításáért, akár egy kiadós sétával, egy őszinte beszélgetéssel, vagy a természet patikájának segítségül hívásával.

Fodor Orsolya

Forrás: Pexels

A lassan két éve tartó pandémiás nyomás és a nemrég kirobbant ukrajnai háború híre is erősen negatív hatással van sokak általános hangulatára. Baranyi Szabolcs salgótarjáni pszichológus szerint elmondható, hogy évek óta élünk át jelentősebb mértékű stresszt, aminek egyelőre még nem látjuk a végét. 
– A koronavírus-járvány kezdete óta állandósulni látszik a szorongás, ami megkeserítheti a mindennapjainkat. A lelki megterhelésnek akár testi tünetei is jelentkezhetnek korosztálytól függetlenül – fejtette ki a szakember. Mint mondta, a megjelenő különböző testi tünetek mellett a kutatások kimutatták, hogy az immunrendszer működésével is szoros összefüggésben van a lelkiállapotunk. Bár a világ dolgai felett nincs irányításunk, a saját mentális egészségünkre hatással lehetünk, és mi magunk is tehetünk a jobb közérzetünkért. 

Néhány perces gyakorlat is segíthet

– Bizonyos helyzetekben sokat segíthet például, ha megfigyeljük a légzésünket és szándékosan lelassítjuk azt. Ezt naponta többször ismételve néhány perc erejéig érdemes elvégezni a feszültség csökkentése érdekében. A stresszkezelés másik kiváló módja a mozgás, ami akár egy kiadós séta is lehet. Ez a tevékenység ugyanis jótékonyan hathat az idegrendszerre, de a figyelemelterelés és a baráti kapcsolatok ápolása is elengedhetetlen ahhoz, ha jobban szeretnénk magunkat érezni a mindennapokban – hívta fel a figyelmet Baranyi Szabolcs.

Hozzátette: lényeges megtalálni a mindennapi örömünket, és elmélyedni olyan szabadidős tevékenységekben, amelyek feltöltenek. Elfojtani viszont nem érdemes az aggályokat, hiszen a lelki egyensúlyunk érdekében meg kell tanulnunk szabályozni a rossz érzéseket. Ha egyedül nem sikerül túltenni magunkat a pszichés gondjainkon, akkor mindenképp érdemes szakembert felkeresni a problémával, hogy szakszerű segítséget és útmutatást kaphassunk. 

Nem kell egyből a gyógyszerekhez nyúlni

Pichler Istvánné pásztói természetgyógyász is észrevette, hogy egyre többeknél alakul ki szorongás, sokak mindennapjait nehezíti meg az állandó nyugtalanság. 
– A stressz miatt megjelenő panaszokat a legtöbben eleinte nem gyógyszeresen próbálják csökkenteni, hanem a természethez fordulnak megoldásért – fejtette ki a természet­gyógyász. 
Mint mondta, a legnépszerűbb és az egyik leghatásosabb gyógynövény a macskagyökér, az ebből készült termékeket gyakran orvosok és szakemberek is javasolják a betegeknek. A gyógyszerekhez képest a növényi készítmények pozitív tulajdonsága, hogy a használók nem szoknak hozzá, nem alakulhat ki függőség. Sok esetben a természetes szerek is alkalmasak arra, hogy megszüntessék például az álmatlanságot, vagy csökkentsék a kialakult belső feszültséget. Súlyos, illetve tartósan fennálló probléma esetén feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában