Könyvek

2022.04.20. 06:55

Megújult mesebirodalomban kalauzolnak a könyvek világába a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban

A napokban újra kitárta kapuit a látogatók előtt a megújult Balassi Bálint Megyei Könyvtár Mikkamakka gyermekkönyvtári részlege. A felújítási munkák és a járvány miatt az elmúlt két évben kevesebb látogatót tudott fogadni az intézmény, azonban mára ismét gyermekzsivaj tölti be az újjávarázsolt tereket.

Gulyás Edina

Jól áttekinthető a gyermekrészleg gazdag kínálata

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Az elmúlt két esztendőben a pandémia, az azzal összefüggő járványügyi korlátozások és az energetikai felújítás okozott némi nehézséget a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Mikkamakka gyermekrészlegén. Emiatt kevesebb látogatót tudtak fogadni az intézmény munkatársai, ugyanakkor törekedtek arra, hogy minél szélesebb olvasóközönséget tudjanak megszólítani. 

– Az energetikai felújítás miatt az emeleti tereket nem nyitottuk meg az olvasók előtt. A földszinten kapott helyet a gyermekkuckó és a PontNekedPont ifjúsági tér. Minden könyvtári szolgáltatást biztosítottunk ugyan az elmúlt időszakban is, csak kisebb fizikai térben működtünk – hangsúlyozta Nagy Mónika, az intézmény igazgatóhelyettese. Mint mondta, a járvány legsúlyosabb hatással a gyermekkönyvtárra volt. Nem fogadhattak iskolás és az óvodás csoportokat, emellett rendezvényeket sem szervezhettek. Azonban a közelmúltban befejeződött az intézmény korszerűsítése, újra szélesre tárta kapuit a családok előtt a gyermekrészleg is. 

A város óvodásai a Batyu színház előadásán 
Beküldött fotó

– Az elmúlt időszakban megújult a mintegy 30 ezer kiadványt számláló, gyerekeknek szóló könyvállományunk. Ezek elrendezését is a kicsik érdeklődésének megfelelően alakítottuk. A gazdag kínálat jól áttekinthető – tájékoztatott Holtai Zsuzsanna könyvtáros. – Mindezek mellett új dekoráció került a falakra, a babasarok és a meseszoba is új köntösbe öltözött. A különféle készségfejlesztő játékok a legkisebbeket foglalják le, amíg a nagyobb testvérek a könyvek világába merülnek bele. 

Hozzátette: újra van lehetőség az óvodás és iskolás csoportok fogadására, hétköznap délelőttönként örömmel veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait a városi intézményekből érkező gyerekek és pedagógusok. 

– Mindezeken túl különféle foglalkozásokkal is készültünk a részleg újbóli megnyitására. A robotika új elemként jelenik meg a programokban, amit nagyon élveznek a kicsik. Március óta Szombati Családi Csalogatóval is várjuk a gyerekeket és a szülőket, nagyszülőket egyaránt. Ezeken az alkalmakon diavetítéssel, papírszínházzal szórakoztatjuk a résztvevőket, ezen túl rengeteg társasjáték is rendelkezésre áll – fogalmazott Merényiné Marton Judit, gyermekkönyvtáros. – Két év után, május 6-án újraindul a Kacagtató foglalkozás is, amelyen a legkisebbeknek ölbeli játékokkal, mondókákkal és dalokkal biztosít kellemes kikapcsolódást. Könyvbemutatókat is szervezünk, legközelebb április 23-án, 10 órától a Nógrádi Mesék című kiadványt ismerhetik meg az érdeklődők, a szerzők interaktív tolmácsolásában. 

Mint mondta, egyre nehezebb csak a könyvekkel, folyóiratokkal, olvasással becsalogatni a fiatalokat. Folyamatosan új lehetőségekkel, elfoglaltságokkal kell felkelteni a látogatók érdeklődését, mindig meg kell újulni. Mindezeknek köszönhetően esténként és hétvégente a családok kedvenc helye lehet a Mikkamakka gyermekkönyvtár, ahol órákat lehet eltölteni a gyermekekkel a színes kiadványok között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában