Bűncselekmény

2022.04.07. 11:35

A kiberbűnözés veszélyeire hívták fel a figyelmet a nógrádi rendőrök

Az internet veszélyeire és biztonságos használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség kezdeményezése, amely főként a fiatal és idős korosztályt célozza meg.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH | Illusztráció

Még négy évvel ezelőtt indult el a Ne akadj fenn @ hálón! elnevezésű, akkor még kísérleti program Salgótarjánban, amelyet a biztonságos internet napjára készítettek. 

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta, hogy a kezdeményezés célja olyan átfogó bűnmegelőzési ismeret átadása, amely bemutatja az internet veszélyeit, elősegíti az online bűncselekmények felismerését és hozzájárul az áldozattá válás megelőzéséhez. Élménypedagógiai és multimédiás elemeket alkalmazó interaktív tanórai foglalkozásokat is tartottak már, de szünetekben is kaptak feladatokat a diákok a témával kapcsolatban. 

A sajtóreferens hozzátette: a komplex prevenciós program elsősorban az általános iskola alsó és felső osztályos tanulói és a középiskolák diákjai, valamint a szülők és a pedagógusok számára is tartalmaz a témához kapcsolódó programelemeket. Mivel a téma érinti a fiatal felnőtteket és az időskorúakat is, számukra is készültek felhívások. 

Király-Kollár Ramóna kiemelte, hogy általánosságban elmondható, hogy az internetes hálózatok és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó egyes eszközök és szolgáltatások fejlődése miatt emelkedő tendenciát mutat az online térben elkövetett bűncselekmények száma is. Nógrád megyében ezek többsége csalás vagy az adathalászattal összefüggő vagyon elleni bűncselekmény. A közösségi oldalakhoz köthetően pedig megjelenhet a zaklatás, valamint a személyes adatokkal való visszaélés is. 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén emelkedő számban tapasztaljuk az online térben elkövetett bűncselekményeket. Ezek döntő többségében sorozatjelleget mutatnak. A rendőrség elemző munkát hajt végre, amely a sorozatjelleget mielőbb igyekszik feltárni, az azonos személyhez köthető bűncselekmények elkövetőinek beazonosítását felgyorsítani és őket felelősségre vonni, valamint megakadályozni a további bűncselekmények elkövetését – hangsúlyozta a sajtóreferens. 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja a lakosoknak, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha a bank nevében hívják őket. 

Király-Kollár Ramóna kifejtette azt is, hogy amennyiben a hívófél nem tudja a pontos nevüket, akkor meg kell szakítani a hívást. Ezen túlmenően nem szabad semmilyen programot telepíteni az elektronikai eszközökön. Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártyaadatokat se osszák meg senkivel. A webáruházból történő vásárlásnál pedig érdemes ellenőrizni azt, és csak megbízható oldal esetében fizetni előre. A felhasználói fiók védelmében minden oldalon fontos más és más jelszó használata. Online rendelés esetén pedig csak a szükséges személyes adatokat adják meg. 

A sajtóreferens arra is kitért, hogy az idősekre is fontos odafigyelni, hiszen egyre többen használják a digitális eszközöket, de sokszor nem mérik fel az őket fenyegető veszélyeket. Éppen ezért elengedhetetlen megfelelően tájékoztatni őket és felhívni a figyelmüket arra, hogy milyen kockázatoknak vannak kitéve. 

Tanórán is figyelmeztetik a diákokat a veszélyekre | Morvai István, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumának informatikatanára elmondta, hogy foglalkozni kell a tanórákon az internetes zaklatással, de az ott elkövetett bűncselekményekkel is. – Megpróbáljuk felhívni a tanulók figyelmét, hogy hogyan kerülhetik el ezeket. Azt tanácsoljuk nekik, hogy kevesebb információt és fotót osszanak meg magukról például a közösségi oldalon, hiszen manapság nagyon jellemző erre a korosztályra, hogy mindent felraknak az internetre. Talán a fiúk kevésbé vannak kitéve a zaklatásnak, de nekik is fontos figyelni – közölte Morvai István. Hozzátette: volt már példa arra, hogy a diákok kérdéseikkel felkeresték, de szerencsére nem jellemző. Ennek ellenére igyekeznek a tanárok mindent megtenni a tanulók védelme érdekében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában