Menü

2022.04.22. 11:24

Ezerkétszáz embernek, hétféle étlap szerint főznek a szécsényi konyhában

Bölcsődésektől nyugdíjasokig sokakra főznek a szécsényi konyhában.

Sz. F.

Szabó Beáta élelmezésvezető a főzőkonyha több területén is tevékenykedett már az elmúlt években

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

– Naponta 1200 embernek főzünk – mondta a szécsényi főzőkonyha élelmezésvezetője, Szabó Beáta. A gazdasági mérnök alapvégzettségű hölgy korábban a pénzügyeket intézte, egy ideig pedig konyhafőnökként dolgozott. Miután megszerezte az élelmezésvezetéshez szükséges ismereteket, munkájának fő területévé vált az áruk megrendelése, átvétele, és az étlapok összeállítása. Utóbbi sem egyszerű feladat, hiszen a bölcsődésektől a nyugdíjas korosztályig mindenkire főznek. 

Szabó Beáta elmondta, sok törvénynek, szabályzatnak meg kell felelni. Kezdve a szénhidráttartalomtól a kalória mennyiségéig. Minden korosztályra más előírás vonatkozik. Minden hétre hétféle étlapot állít össze. A bölcsődések reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát is kapnak. Étlapjuk bizonyos mértékben megegyezik az óvodásokéval, akiknek tízórait, ebédet és uzsonnát biztosítanak. Külön étlap készül a 7–10, illetve a 11–14 éves általános iskolások részére. A gimnazistáknak csak ebédet főznek, de a Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakközépiskola kollégistái reggelit, ebédet és vacsorát is kapnak. Ezek mellett a Betánia idősotthon lakói számára is szállítanak ételt. Szécsényben a szociális közétkeztetésben 90 személy vesz részt. A hollókőiek számára 60 adag ételt készítenek. 

Egyre többen érzékenyek valamilyen élelmiszerre, amit szintén figyelembe kell vennünk. Ebben Dr. Katcz Károlyné dietetikus áll a rendelkezésünkre 

– mondta az élelmezés­vezető, hozzátéve, hogy ahhoz, hogy mindenkihez idejében eljusson az étel, jó csapatmunkára van szükség, amelyet Szabó Beáta és Angyal Attila konyhafőkön irányít.  Az intézmények, főleg az iskolák dolgozói is a konyhán étkeznek, számukra A és B menü készül, a megrendelést reggel 9 óráig interneten vagy telefonon lehet leadni. A konyhai dolgozók azon vannak, hogy időre elkészüljön az ebéd, s azt a megfelelő helyre kiszállítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában