2022.04.22. 11:24
Ezerkétszáz embernek, hétféle étlap szerint főznek a szécsényi konyhában
Bölcsődésektől nyugdíjasokig sokakra főznek a szécsényi konyhában.
Szabó Beáta élelmezésvezető a főzőkonyha több területén is tevékenykedett már az elmúlt években
Forrás: NMH
Fotó: Sz.F.
– Naponta 1200 embernek főzünk – mondta a szécsényi főzőkonyha élelmezésvezetője, Szabó Beáta. A gazdasági mérnök alapvégzettségű hölgy korábban a pénzügyeket intézte, egy ideig pedig konyhafőnökként dolgozott. Miután megszerezte az élelmezésvezetéshez szükséges ismereteket, munkájának fő területévé vált az áruk megrendelése, átvétele, és az étlapok összeállítása. Utóbbi sem egyszerű feladat, hiszen a bölcsődésektől a nyugdíjas korosztályig mindenkire főznek.
Szabó Beáta elmondta, sok törvénynek, szabályzatnak meg kell felelni. Kezdve a szénhidráttartalomtól a kalória mennyiségéig. Minden korosztályra más előírás vonatkozik. Minden hétre hétféle étlapot állít össze. A bölcsődések reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát is kapnak. Étlapjuk bizonyos mértékben megegyezik az óvodásokéval, akiknek tízórait, ebédet és uzsonnát biztosítanak. Külön étlap készül a 7–10, illetve a 11–14 éves általános iskolások részére. A gimnazistáknak csak ebédet főznek, de a Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakközépiskola kollégistái reggelit, ebédet és vacsorát is kapnak. Ezek mellett a Betánia idősotthon lakói számára is szállítanak ételt. Szécsényben a szociális közétkeztetésben 90 személy vesz részt. A hollókőiek számára 60 adag ételt készítenek.
Egyre többen érzékenyek valamilyen élelmiszerre, amit szintén figyelembe kell vennünk. Ebben Dr. Katcz Károlyné dietetikus áll a rendelkezésünkre
– mondta az élelmezésvezető, hozzátéve, hogy ahhoz, hogy mindenkihez idejében eljusson az étel, jó csapatmunkára van szükség, amelyet Szabó Beáta és Angyal Attila konyhafőkön irányít. Az intézmények, főleg az iskolák dolgozói is a konyhán étkeznek, számukra A és B menü készül, a megrendelést reggel 9 óráig interneten vagy telefonon lehet leadni. A konyhai dolgozók azon vannak, hogy időre elkészüljön az ebéd, s azt a megfelelő helyre kiszállítsák.