Egység

2022.04.25. 16:38

Európa-napot tartottak hétfőn a bolyais diákok Salgótarjánban

A salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben mérhették össze tudásukat hétfőn az intézmény falai között.

Gubányi Patrik

A pedagógusok szerint fontos, hogy a diákok minél több információval rendelkezzenek az Európai Unióról

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Az Európa-napot minden évben május 9-én rendezi meg a gimnázium, hogy megünnepelje az európai békét és az egységet. Idén azonban úgy döntött a vezetőség, hogy az érettségi vizsgák miatt a fenntarthatósági témahéttel egyben tartják meg a programot. A versenyen a pontokért ment a küzdelem, hiszen értékes nyereményeket vehetnek át csütörtökön a dobogóra álló osztályok. A díjak egy részét a Nógrád Megyei Europe Direct Információs Iroda vezetője, Fenyvesiné Mester Erika ajánlotta fel.

– Az EU életében ez egy jeles ünnep. Jó kapcsolatot ápolunk a nógrádi iskolákkal, így amikor a Bólyai János Gimnázium junior nagykövetei megkeresték irodánkat, természetesen készséggel álltunk rendelkezésükre és tanácsokkal, segédanyagokkal, ajándéktárgyakkal segítettük őket. A győztes osztály diákjai az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásával részt vehetnek majd egy budapesti kiránduláson, ahol alkalmuk lesz az Európa Pont épületében egy 90 perces előadást meghallgatni, ezután pedig egy profi idegenvezető segítségével bejárhatják a fővárost. A második helyezést elért tanulók  Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea felajánlásával egy finom tortát vehetnek át, a harmadik helyezésért pedig egy tíz százalékos kupon fog járni – tájékoztatta a Nool.hu-t Fenyvesiné Mester Erika.

Az Európa-napot Gedeon Hajnalka az intézmény pedagógusa, az  Európai Parlament Nagykövet Iskolája program szenior nagykövete szervezte.

– Fontosnak tartom, hogy a tanulók minél több ismeretet szerezzenek Európai Uniós kérdésekben – emelte ki a pedagógus.

Elmondta: immáron harmadik éve tagjai az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programnak. Népszerűsítik az Európai Unióról alkotott ismereteket, az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos aktivitást, valamint az állampolgári ismeretek széleskörű terjesztését. A szervező szerint az esemény figyelemfelkeltő, így a diákok tudatosabban fogják figyelni, mi is történik körülöttük.

A diákoknak a korábban kisorsolt ország nevezetes édességét is el kellett készíteniük, emellett kvízfeladatban is bizonyíthattak
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

A gimnázium tanulói között akadnak olyanok, akik az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program junior nagykövetei, ők is kivették a részüket a rendezvény előkészületeiből.

– E nap számunkra arról szólt, hogy a diáktársaim jobban megismerjék az EU-t és annak tagországait – mondta Tóth Kitti Noémi és Fazekas Emese. Hozzátették: előzetes feladatként sorsolás útján kihúztak egy uniós országot, melynek nevezetes édességét kellett elkészíteniük. A papíron lévő országnév hátlapján feltüntettek négy szót, ezekből kellett verset írniuk. Ezen felül zenei kvízen is gyűjthették a pontokat a csapatok, valamint EU-totót is töltöttek. Délután röplabdában és futballban extra pontokat szerezhettek a diákok.

A programon a pedagógusként és egyben intézményvezetőként dolgozó Puskás Aurél szakértőként vett részt.

– Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program szakértőjeként örömmel és lelkesedéssel fogadtam el a meghívást Salgótarjánba. A Bólyai az elit iskolák körét erősíti, többek között ezért is rendkívül fontosnak tartom, hogy az intézmény diákjai minél többet tudjanak meg az Európai Unióról és kellő információval rendelkezzenek az Unió adta lehetőségekről – mondta el hírportálunk érdeklődésére a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában