Anyagiak

2022.04.14. 18:53

Egyre több nógrádi részesíti előnyben a bankkártyás fizetést

A koronavírus megjelenésével szűkebb hazánkban is sokan áttértek a bankkártyás vásárlásra. Korábban gyakrabban fizettek az emberek készpénzzel. A szokások változásával az is látszik, hogy többnyire az idősebbek azok, akik ragaszkodnak a bankjegyekhez.

Fodor Orsolya

Egyre többen részesítik előnyben a bankkártyás fizetést

Forrás: NMH Archívum

koronavírus-járvány megjelenésével sokan áttértek a bankkártyás fizetésre, ami azóta is népszerű maradt a vásárlók körében. Kónya Erzsébet salgótarjáni étterem-tulajdonos hírportálunknak elmondta, hogy hozzávetőleg a vendégek 70 százaléka rendezi a számláját bankkártyával. A járvány előtt azonban a készpénzes fizetés volt a jellemző.  

Megfigyelhető, hogy az idősebb korosztály az, aki kevésbé szereti a pénzügyeit kártyával rendezni, ők még a mai napig szívesebben használják a bankjegyeket 

– árulta el az étterem vezetője.  Mint mondta, a fiatalok többsége – köztük a kiskorúak is – leginkább már az okostelefonjukkal fizetnek. Valószínűleg a szülők számlája van ezekhez társítva, de van, aki junior kártyával rendelkezik és azt használja a vásárlások során. 

A házhoz szállítás esetében sem más a helyzet, sőt, akkor még kevesebben rendezik a költségeket készpénzzel. Akik rendszeresen a futártól veszik át az ételt, már a rendelés pillanatában ki is fizetik az ennivalójukat az interneten. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy az idősebbek azok, akikhez még mindig közelebb áll, hogy a pénzt a megszokott módon használják. Egy nyugdíjas helyi tanárnőnél érdeklődtünk, aki elmondta, hogy sosem érezte szükségét, hogy számlát nyisson egy pénzintézetben.  

Szeretem a kezemben tartani a pénzem és azzal rendezni a vásárlásokat. Ezen már nem fogok változtatni, mert 78 éves vagyok és nem érzem szükségét egy bankkártyának 

– szögezte le a nyugdíjas asszony. 

Bankkártyával gyorsabban megy a fizetés - A salgótarjáni nyugdíjas, Géczy Tibor szerint jóval egyszerűbb és kényelmesebb a bankkártyás fizetés.  – Pár száz forint mindig van nálam, viszont nagyobb mennyiségű készpénzt nem szeretek magamnál hordani, már csak biztonsági okokból sem. Nagy előnye ennek a fizetési formának, hogy nem kell a pénztárnál az aprót számolgatni, így sokkal gördülékenyebb a lebonyolítása. Mindezek mellett a koronavírus-járvány is rádöbbentett arra, hogy sokkal veszélytelenebb a bankkártya használata, mert azt csak én fogom meg – fejtette ki a férfi a Nool.hu kérdésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában