NemcsakPiac

2022.04.06. 17:25

Cél a fenntarthatóság: termelői közösségként szervezik az első nőtincsi piacot

Április 24-én először rendezik meg a Nőtincsi Nemcsak­Piacot a Szent István tó környékén, Szoboszlai István helyi vállalkozó és környékbeli termelők szervezésével. A nagyszabású vásár célja, hogy egy állandó, gyönyörű helyszínen közelebb hozzák egymáshoz a termelőket, a kézműveseket és a vásárlókat.

Lászlók Judit

A jó minőségű élelmiszereken túl kézműves termékek is elérhetők lesznek itt

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: AAP

Szoboszlai István és családja négy éve költözött a fővárosból a településre. A család többévnyi vendéglátásban szerzett tapasztalattal rendelkezik, és nagyon szereti a gasztronómiát, így a letelepedést követően nem sokkal létrehozták saját vállalkozásukat, Jó Süti néven. Házi készítésű süteményeiket piacokon is árulni kezdték, így ismerkedtek meg a helyi és a környékbeli termelőkkel.  Nagyon tetszett, hogy a piacokon visszatér az emberi kapcsolat a vevő és a termelő között. Emellett a közösség is remek volt – mondta István. Hozzátette: – Saját vállalkozásunkon tapasztaltam, illetve több helyi termelő is megerősített abban, hogy nagyon jó lenne állandó helyszínen nagyobb közösségi teret biztosítani a tevékenységünkhöz. 


Az elképzelés, miszerint egy színvonalas piacot hoznának létre, nagy feladatnak bizonyult, így már az év elején elkezdték a szervezést, tudatosan, lépésről lépésre haladtak. Megkeresték a nőtincsi önkormányzatot is, amely támogatta az ötletet, és a helyszínt is biztosítja számukra a Szent István tó környékén. Szeretnénk a vásárt újjáéleszteni, de egy kicsit másként.– Ugyanis a NemcsakPiac célja, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a helyi termelőket, a kézműveseket és a vásárlókat. Azért, hogy közösséget alkotva, együtt tehessünk a fenntarthatóbb jövőért. Fontosnak tartjuk, hogy a résztvevő termelők főként Nógrád megyeiek legyenek, ugyanakkor jó minőségű, kézzel készített termékeket készítsenek – hangsúlyozta Szoboszlai István. 

Mindenki számára élvezetes szórakozást nyújt majd a rendezvényAz I. Nőtincsi Nemcsak­Piac rendezvényt április 24-én, vasárnap, reggel 9 és délután 3 óra között rendezik meg a Szent István tó környékén. Eddig 40 termelő és 15 kézműves jelezte, hogy részt vesz a vásári forgatagon. Ennek köszönhetően a szervezők szerint a jó minőségű élelmiszereken túl különleges kézműves termékek is elérhetők lesznek az érdeklődők számára. Emellett a programokat is igyekeznek úgy összeállítani, hogy élvezetes szórakozást nyújtson az egész család számára. 


– A NemcsakPiac számos egyéb lehetőséget is magában rejt, hiszen a környéken és a megyében élőkön kívül a fővárosiak, valamint a turisták számára is kikapcsolódást nyújtanánk. Továbbá Nógrád megyét is szeretnénk népszerűsíteni, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik, és rengeteg értékkel bír. Ezenkívül az itteni termelőket arra is ösztönöznénk, hogy betöltsék az olyan hiányszolgáltatásokat, mint a zöldséges árus, vagy a kovászos kenyérkészítő – mondta Szoboszlai István, aki végül kitért a tervekre is. Mint mondta, a NemcsakPiacot havi rendszerességgel kívánják megrendezni, illetve később ismert fellépőkkel, valamint környezetvédelmi és történelmi előadásokkal is színesítenék a jelenlegi programot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában