Közbiztonság

2022.03.30. 13:46

Zabar lakóinak biztonságáért és nyugalmáért dolgoznak a helyi önkéntesek

A Szorgos Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület huszonegy tagot számlál, az önkéntesek éjt nappallá téve róják a zabari utcákat. A folyamatos járőrözés célja, hogy növeljék a falu közbiztonságát. A szervezet se feladatnak, se tervnek nincs híján, így például részt vesznek több közelgő esemény helyszínének biztosításában. A jövőben nem csupán folytatni szeretnék tevékenységüket, hanem minél több szolgálatot kívánnak adni azért, hogy otthonukban, Zabaron szavatolják a nyugalmat.

Veres Edina

Zabar közbiztonságának javítása érdekében dolgoznak

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Az utcákat járva napról napra őrzik a település nyugalmát és biztonságát a Szorgos Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Bogdánné Benke Barbara, a szervezet alapítója elmondta: közel másfél éves szerveződés előzte meg a szorgos csapat hivatalos megalakulását. 


– Egy ilyen folyamatot csak nehezen tudtunk volna végrehajtani szakmai támogatás nélkül. Szerencsére Csohány Tibor, aki akkoriban a Salgótarján Városi Polgárőr Egyesület elnöke volt, járási koordinátorként rengeteget tett azért, hogy révbe érhessen az elképzelésünk. Végül sikerrel jártunk, és 2020 nyarán bejegyezték az egyesületet a cégbíróságon – fejtette ki a polgárőrök és önkéntes tűzoltók vezetője.

Céljuk, hogy javuljon a közbiztonság Zabaron A feladat pedig, amit zászlajukra tűztek, nem más, mint a falu közbiztonságának védelme és javítása. Az egyesület több mint tíz taggal alakult meg, míg jelenleg már huszonegyen járőröznek önkéntesen a faluban. A korosztályt tekintve főként közép, illetve annál idősebb helyiek jelenléte a jellemző, azonban néhány fiatal is akad az önkéntesek között. A 18 évet még be nem töltött iskolások ifjú polgárőrként tehetnek a településért, természetesen a korosztályuknak megfelelő feladatok ellátásával. 

A Szorgos Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet Bogdánné Benke Barbara alapította
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH


– Kezdeményezésünk során kifejezetten törekedtünk a roma származású helyiek bevonására. Persze tagjaink nemcsak közülük kerültek ki, de ők képviselik a többséget. Úgy gondolom, hogy helytállásuk és az önkéntesen végzett munkájuk példaértékű, akárcsak a többi önkéntesé. Tevékenységeink érintik a rendezvények biztosítását, így a második Hidegfesztiválon is jelen voltunk. Tízen felügyelték az utcák rendjét, illetve voltak, akik a parkolást irányították. Emellett rendszeresen adunk szolgálatot, járőrözünk az utcákon. Kiemelten figyelünk például abban az időszakban, amikor a postás vagy épp a mozgóbolt érkezik a településünkre – fejtette ki az egyesület vezetője. 


Hozzátette: Ferencz Nándor polgármester, mint az egykori zabari polgárőr-egyesület vezetője, nagyban támogatja tevékenységüket. Szintén örömmel veszik, hogy egyre gyakrabban kapnak bejelentéseket a lakosoktól, illetve főként a szépkorúaktól pozitív visszajelzéseket is. 

Tevékenységük kiemelt jelentőséggel bírt a Covid-járvány idejénAz idősek szívesen vették például a segítséget télen a hólapátolásban vagy a faaprításban, de a mindennapokban igény szerint számíthatnak az önkéntesekre a bevásárlásban, a csekkbefizetésben vagy a gyógyszerkiváltásban is. Ez utóbbi tevékenységek a Covid–19-világjárvány idején kiemelt jelentőséggel bírtak. 


Bogdánné Benke Barbara hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladatuk a figyelemmel tartás és a járőrözés, ugyanakkor például már sikerült megakadályozniuk egy falopást is. Természetesen csak a jogszabályok betartása mellett léphetnek közbe a polgárőrök. A helyszínen csak ott tartóztathatják az elkövetőket a rendőrség kiérkezéséig. Az egyesület vezetője kiemelte: mind a körzeti megbízottal, mind az illetékes salgótarjáni rendőrkapitánysággal nagyon jól együtt tudnak működni, ami tovább növeli az önkéntesek hatékonyságát. 

Folyamatosan járőröznek a településen
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH


– Tevékenységünk hatásfokát természetesen a folyamatos ruházat- és felszerelés­beszerzéssel is igyekszünk növelni. Az Országos Polgárőr Szövetség, illetve a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége is támogatta a munkánkat. Ez utóbbi szervezettől például két kerékpárt is kaptak önkénteseink. Zabarhoz sok külterület tartozik, azok megközelítését nyilván egy-egy jármű igencsak megkönnyíti. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. eszközbeszerzési kiírásán is pályáztunk. A második körben zajló bírálat során közel kétmillió forintos támogatáshoz jutottunk – mondta a szervezet alapítója, Bogdánné Benke Barbara, aki egy gyermekotthonban dolgozik nevelőként. Azt is elárulta, hogy a működésükkel kapcsolatos dokumentáció sokasága még igencsak nagy terhet ró rá. Ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy ezen a téren is fejlődjön. 

Jövőre vonatkozó terveknek sincsenek híjánA jövővel kapcsolatos elképzeléseket illetően a Szorgos Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nem szenved hiányt. Terveik közül az egyik, hogy az általuk is vállalt önkéntes tevékenységet népszerűsítsék a zabari fiatalok körében, például egy nyári tábor ideje alatt. Természetesen a település rendezvényein továbbra is számíthatnak a lakosok a polgárőrök jelenlétére. Például a közeljövőben esedékes autóverseny alatt, valamint a szavazás során is biztosítják a helyszínen az események zavartalanságát. Emellett szeretnénk minél több szolgálatot adni azért, hogy minél nyugodtabb és biztonságosabb lehessen az otthonuk, Zabar. 
Tüzet is oltanak 

Mint azt az egyesület neve is mutatja, a tagok a polgárőri szolgálat mellett önkéntes tűzoltókként is jelen vannak a település mindennapjaiban. Bogdánné Benke Barbara kifejtette, hogy az eszközbeszerzések alkalmával vásároltak már egyebek mellett poroltókat, elsősegélycsomagot, illetve a hivatásos tűzoltók felszereléseire vonatkozó követelményeknek is megfelelő csizmákat és sisakot is. 
Az önkéntesek közül hárman továbbképzésen is részt vettek a közelmúltban. Egyikük Bogdán Józsefné volt, aki elmondta: több alkalommal látogattak Egerbe, ahol a szakemberektől kapott információkkal bővíthették a lángok oltásával kapcsolatos ismereteiket.  A sikeres vizsgát követően önkéntes tűzoltásvezető képesítést szereztünk. – Nyilván, ha valamit észlelünk, akkor első lépésként a hivatásos tűzoltókat kell értesítenünk, illetve megkezdhetjük az oltási munkálatokat is. Ugyanakkor tudni kell, hogy vannak határaink! Például egy égő épületbe semmiképp sem mehetünk be. Ez a tűzoltók feladata, a miénk pedig az, hogy az ő tevékenységüket támogassuk – hangsúlyozta Bogdán Józsefné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában