Avatás

2022.03.21. 18:14

Új otthont kaptak a vállalkozások Bárnában (fotók)

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn délelőtt a bárnai inkubátorházat, valamint az önkormányzat asztalosműhelyét. A beruházás megvalósítását a Belügyminisztérium (BM) közel kétszázmillió forintal támogatta. A műhelyinkubátorban hét darab, egyenként körülbelül ötven négyzetméteres szolgáltató egységet alakítottak ki, amelyekben már jelenleg is több vállalkozás próbálgatja a szárnyát.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Az egykori bárnai termelőszövetkezeti majorja sok éven keresztül szolgálta a helyi gazdaságot és közösséget. A világ azonban fordult egyet a tengelye körül, az épület viszont ezt a mozgást nem tudta követni, így az enyészet lett rajta úrrá. Ezen az állapoton kívánt változtatni Oravecz Roland, a település polgármestere, aki elhatározta: a bárnai önkormányzat új funkcióval tölti meg az épületet. Mint mondta: többször megpróbálták megvásárolni az ingatlant, azonban ehhez anyagi forrásaik rendre kevésnek bizonyultak. A fordulópontot a BM gazdaságélénkítő programja jelentette, amelyben ötven település volt érintett, köztük Bárna is.

Már az átadás előtt bizonyított

– A projekthez a zöld lámpa a Covid-19 világjárvány okozta gazdasági válság kellős közepén érkezett. Ilyen körülmények között, illetve ennek ellenére is határidőn és eredeti költségvetésen belül tudtuk megvalósítani ezt a beruházást. Az inkubátorház már az átadás előtt bizonyított, hiszen jelenleg is több vállalkozás működik itt, és próbálgatják szárnyaikat. Mellettük helyi őstermelők is lehetőséget kaptak arra, hogy a családi gazdaságukat fejlesszék. Abban is bízok, hogy az önkormányzatunknak nagy segítséget fog nyújtani munkája elvégzéséhez az itt létrehozott asztalos üzem – fejtette ki az épület átadásának ünnepségén Oravecz Roland, aki a falu közintézményeinek felújításán túl arról is szót ejtett, hogy a helyi önkormányzatnál több mint hetvenen dolgoznak, a helybéli munkanélküliek száma pedig nem éri el a tízet. A polgármester hangsúlyozta: Magyarország kormánya segélyalapú helyett a munkaalapú gazdaságot épít, a bárnai önkormányzat számára pedig emellett az is fontos, hogy a községből közösséget építsen.

Szulimán Zsolt, a BM Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője úgy fogalmazott: a közfoglalkoztatás 2010 óta működő rendszerében Bárna vezetése jól megtalálta azokat a lehetőségeket és belügyminisztériumi támogatásokat, amelyek lépésről lépésre fejlesztették a települést. 

– A kormány 2019-ben indította el a gazdaságélénkítő programját, amihez az ország leghátrányosabb térségeiből választott ki településeket. A kormányzat ezeken a helyeken fejlesztéseket kívánt megvalósítani annak érdekében, hogy munkát és jövedelmet biztosítsanak a helyiek számára. Bárna érintett volt ebben a programban. Adott volt a településvezetés számára a lehetőség egy olyan projekt megalkotására, amely hosszútávon fenntartható, és hozzájárulhat a helyi munkaerő foglalkoztatásához. Természetesen mindezt már nem a közfoglalkoztatás keretein belül, hanem nyílt piaci környezetben. Az önkormányzat egy műhelyinkubátor és az asztalos üzem létrehozását tervezte meg, amelyet a Belügyminisztérium közel kétszáz millió forintos összeggel támogatott – hangsúlyozta Szulimán Zsolt. 

Teraszbútorgyár indul

Hozzátette: a műhelyinkubátorban hét darab, egyenként körülbelül ötven négyzetméter alapterületű szolgáltató egységet alakítottak ki. Az asztalosütemben a korábban gyártott egyedi fatermékek mellett Veranda néven elindul egy teraszbútorgyár, a téli időszakban pedig beltéri bútorokat fognak ott gyártani. A fejlesztés eredményeképp az önkormányzat két személy nyílt piaci foglalkoztatását vállalta. A főosztályvezető arra is rámutatott, hogy a BM a gazdaságélénkítő programot eddig három ütemben valósította meg, míg a negyedik ütem fejlesztései várhatóan idén nyáron fognak elindulni.

Látványosan fejlődik Bárna

Az eseményen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, illetve Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is méltatta a település látványos fejlődését, valamint további támogatásukról biztosították a faluvezetést.

A Nool kérdésére Becsó Zsolt elmondta: a kelet-nógrádi térségben nem működik több, a bárnaihoz hasonló műhelyinkubátor. A BM gazdaságélénkítő programjának keretében a közelmúltban átadtak Kazáron egy éttermet, illetve egy program előkészítése zajlik Bujákon. Emellett reményeik szerint Csécsén, Mátraszelén és Mátraterenyén is lesz lehetőségük hasonló projektet kivitelezni. Más forrásból, pontosabban egy TOP-os fejlesztésből, Bátonyterenyén van folyamatban egy inkubátorház kialakítása. A honatya emellett az építés alatt álló pásztói termelői csarnokot is az inkubációs programok sorában említette, hiszen mint mondta: az szintén termelő beruházások fogadására lesz alkalmas.

A bárnai esemény színvonalát kulturális program is emelte: a helyi óvodások és az iskolások is műsorral készültek, majd a 4 Kő Színpad tagjainak előadása csalt mosolyt a megjelentek arcára. Végül település plébánosa, Bieber József atya megáldotta az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában