Korszerűsítés

2022.03.17. 13:48

Pályázati forrásokból fejlődik és gyarapodik Felsőpetény

Felsőpetény önkormányzata több pályázatot is elnyert az elmúlt időszakban. Ezek által teljesen megújulhatott az orvosi rendelő, valamint jelenleg is zajlanak a polgármesteri hivatal tetőcseréjének munkálatai. Az egyházközségek pedig a közösségi programok mellett szintén több fontos beruházást valósíthatnak meg.

Lászlók Judit

Fotó: Hegedus Mark

Benyusovics Dalma önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Magyar Falu Programban (MFP) 29 millió forintot nyertek el az orvosi rendelő fejlesztésére. Ennek köszönhetően az épület teljeskörűen megújulhatott. Az átalakítási munkálatok által pedig lehetőség nyílt egy szolgálati lakás kialakítására is. 

– Szintén a MFP-ban nyertünk el 11 millió forintot a polgármesteri hivatal részleges felújítására. Ennek munkálatai jelenleg is zajlanak. Ugyancsak a Magyar Falu Program forrásából terepet rendezünk és a környezetet is megszépítjük a temetőben. Utóbbi összege 2,5 millió forint – mondta Benyusovics Dalma. Hozzátette, hogy a beruházások során a munkaerőhiány, valamint az emelkedő építőanyagárak és munkadíjak okoznak némi nehézséget az önkormányzat számára. Így annak érdekében, hogy az eredetileg tervezett fejlesztéseken ne kelljen csorbítani, továbbra is számítanak a falubeliek önkéntes munkájára. 

Az önkormányzati képviselő kifejtette továbbá, hogy a Településfásítási Program keretében 22 fát ültethettek el a község több pontján. Emellett egyre több program zajlik a faluban, amelyhez ingyenesen biztosítják a helyszíneket. Így a közösségi tereik rendszeresen megtelnek élettel. Mint mondta, ezenkívül az önkormányzat is igyekszik programokat szervezni, áprilisban például falunapot tartanak. Ezt követően kitért a hosszabb távú terveikre is. 

Az elmúlt időszakban nyolc pályázatot nyújtottunk be. A legfontosabbak közé tartozik a kultúrház, valamint a polgármesteri hivatal felújításának második üteme és az utak korszerűsítése – mondta Benyusovics Dalma, aki szerint a jövőben is igyekeznek majd kihasználni a pályázat adta lehetőségeket. 

Az önkormányzat mellett a szlovák nemzetiségi önkormányzat és az egyházközségek is kiveszik a részüket a falu fejlesztéséből. Pápainé Laczkovszki Zsuzsanna, a Felsőpetényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy rendszeresen szerveznek programokat minden korosztály és társadalmi csoport számára. 

Ezeket pedig a Miniszterelnökség és a Szlovák Országos Önkormányzat pályázataiból, támogatásaiból finanszírozzák. 

Tavaly több újfajta tendert is benyújtottunk. Ezeknek köszönhetően idén nyáron ötnapos gyermektábort szervezhetünk, valamint a falu életéről szóló fotóskiadványt készíthetünk és a kultúrház elektromos hálózatának egy részét is felújíthatjuk – mondta Pápainé Laczkovszki Zsuzsanna. 

Gombor Krisztián az evangélikus egyházközség helyettes lelkésze pedig kiemelte, hogy a falu legnagyobb felekezeteként igyekeznek kihasználni a pályázati lehetőségeket

– Az elmúlt két évben több programot és eszközbeszerzést is megvalósíthattunk. A Magyar Falu Programban 4,5 millió forintot nyertünk el a parókia udvarának rendezésére. A Bethlen Gábor Alapkezelő pályázata által pedig 13 millió forintot fordíthatunk a templom részleges, külső felújítására. Ezen beruházások várhatóan még idén megvalósulnak. Mindezeken kívül kisebb támogatást kaptunk programok szervezésére is, amelyek nagy segítséget nyújtanak a közösségi élet újraindításában – mondta Gombor Krisztián. A lelkész kitért arra is, hogy nemrégiben pályáztak a parókia épületének kisebb felújítási munkálataira, és bíznak benne, hogy ez is pozitív elbírálásban részesül majd. 

Az említett fejlesztések nem hiábavalók, hiszen egyre több család költözik a településre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy alig található már eladó ingatlan a községben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában