Kultúra

2022.03.15. 11:32

Nagy sikert aratott a salgótarjáni színházban bemutatott új musical

A fővárosi színházakban találni néhány olyan darabot, amelyek előadásszáma több százra tehető, sőt az ezret is bőven meghaladja. A csúcstartó minden bizonnyal a Madách színházbeli „Macskák”, a Vígszínházban látható, Kern András nevéhez köthető „Játszd újra, Sam!”, s nem utolsósorban a Pesti Színházban futó R. Kipling A dzsungel könyve című művének Dés László-Geszti Péter és Békés Pál által magyarított változata. A háromból az első és a harmadik musical, tehát zenés produkció. Alábbi mondandónk aktualitása szempontjából „A dzsungel könyve” emelendő ki.

Csongrády Béla

Nemcsak azért emelem ki „A dzsungel könyve” előadást, mert címe és műfaja szerint is közeli rokonságban van a minap a megyeszékhelyi Zenthe színházban bemutatott Vadak ura című, új, ízig-vérig hazai művel, hanem azért is, mert ennek szintén állatok a főszereplői. Az ilyen darabokat szeretik az emberek: kellemes szórakozást kínál gyermekeknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Ezért sorolhatók az úgynevezett családi musicalek közé. 

Korszerű megoldásokban bővelkedett a produkció 

Az előadás előzményének – nem a tartalmat, hanem a színre vitelt illetően – az elmúlt év októberében, a vírusjárvány miatt egy év késéssel itt is közönség elé vitt és frenetikus sikert aratott, korszerű technikai megoldásokban bővelkedő produkció, a „Tesla” tekinthető. Annak hátterében is a TBG Production Kft. található. A modern táncprodukciókra építő társulat Budapesten a RAM Colosseumban szerepel rendszeresen. Az új darab hátterében is egy igazán jó neveket felsorakoztató – zömükben a „Tesla”-ban is jegyzett – alkotóstáb található. Az író Egressy Zoltán – akinek a Sóska, sültkrumpli című színművét ugyancsak nemrégiben láthatta a közönség Salgótarjánban a József Attila Színház prezentálásában –, a zeneszerző Sebestyén Ádám, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi vetette papírra, a kreatív ötletgazda Vona Tibor, az ExperiDance korábbi ügyvezetője, a rendező pedig a Jászai Mari-díjas Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. 

Az ő munkájuk eredménye a „Vadak ura”, amelynek a cselekménye értelemszerűen egy erdő mélyére vezet. A sztori lényege szerint a különböző állatfajtákat – köztük az Erőseket, a Farkasok Szövetségét, a Rókák Nemzetségét, a Medvék Klánját – megjelenítő csoportok közös vezéregyéniséget keresnek. Érdekeik természetesen szembeállítják képviselőiket, a végső céljukat egyesek elrettentő külső megjelenésükkel, némelyek sármjukkal, mások ravaszságukkal kívánják elérni. A szembenállásoknak, viszályoknak értelemszerűen – mint a mesékben általában lenni szokott – happy end – azaz kiegyezés, a boldog befejezés – lesz a vége, amelyben nem kis szerep jut a bölcs bagolynak

Az összhatás szempontjából fontosak az animációk 

A nagy létszámú szereplőgárda egyenletesen magas színvonalú teljesítményt nyújt. Pesák Ádámot – aki a hármas szereposztásban formálja meg Agyart, a vaddisznóvezér fiát – itt és most azért emeljük ki, mert Nógrád megyei kötődésű: Balassagyarmaton született, gyermekkorát Szécsényben töltötte. Az viszont egyértelműen a krónikás szubjektivitásából fakad, hogy Falusi Mariannt – aki Wandát, az orákulum óbagolyt játssza – ugyancsak név szerint említi. A társulat jellegéből adódóan természetes, hogy minden fellépő kiválóan táncol. A koreográfia a Re-Production, Benkő Dávid és Benkő-Morvai Veronika munkája. Az összhatás szempontjából nagyon fontosak a mintegy a díszletet alkotó látványos LED-falak, élethű animációk, amelyek a Forward Productionst dicséri. Zséli Csilla ötletes jelmezeinek pedig kettős funkciót kell betölteniük: úgy mintázzák az adott állat testét, fejét, hogy ne akadályozzák a mozgást és főként a tiszta éneklést. Összességében maximálisan bevált Müller Péter Sziámi reménye, aki azt kívánta, hogy a nézők is úgy szórakozzanak, mint ők. 
 

Kiváló kapcsolatokat ápolnak | A Zenthe Ferenc Színház már a korábbiakban is szoros együttműködést alakított ki a budapesti ExperiDance Tánctársulattal, s nincs ez másként a jelenlegi formáció esetében sem. Mint szó esett róla, a múlt ősszel Salgótarjánban is vendégszerepeltek a „Tesla”-val, a mostani vendégjátékra pedig az ötletgazda személyesen is elkísérte a fellépőket Salgótarjánba. Mint Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója elmondta: Vona Tibort meghívták és várják az Apácák című produkciójuk első budapesti, a Stefánia-palotába, április 28-ára tervezett bemutatójára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában