Kiállítás

2022.03.16. 07:39

Különleges tárgyakkal elevenítik fel a múltat a szurdokpüspöki értéktárban

Átadták a napokban a Települési Értéktárat, amely különleges régi tárgyakkal eleveníti fel, hogyan éltek egykor a helyiek.

Nagy Orsolya

Géczi László Miklósné, a Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület elnöke portálunknak elmondta, hogy az elmúlt 12 év kitartó munkájának eredménye a kiállítás, amely bemutatja a település gazdagságát, az érték tagjainak munkáját, valamint gondoskodását a megmaradt értékek összegyűjtésében, megőrzésében és gazdagításában. 

– Ez a tárlat lehetővé teszi, hogy bemutatva, felkeltsük az érdeklődését az utánunk jövő nemzedéknek. Megismerhetik a múltat, a megöröklött és megőrzött értékeket és fontos, hogy úgy szeressék, ahogy azt szüleik és nagyszüleik tették – közölte Géczi László Miklósné.
Hozzátette: az emlékek arra valók, hogy összegyűjtse az ember, és elmesélje másoknak is. Nem árt, ha tudják a mai gyermekek, hogyan éltek a régiek pár évtizeddel és évszázaddal ezelőtt.

Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója felidézte, hogy az értéktár bemutatók szervezését, az értékek gyűjtését a helyi közösség, a lakosság végezte el megyeszerte. Szűkebb hazánkban az első közösségi alapú települési értékgyűjtés eredményét Szurdokpüspökiben lehetett megtekinteni 2013 őszén. Akkor még az iskola tornatermét töltötték meg a helyiek értékeikkel. 

A megyei igazgató a Nógrádikum elismerésekre is kitért, amelyekből Szurdokpüspöki már héttel is büszkélkedhet és, amelyek kiemelkedőek nemcsak szakmailag, de tartalmilag is. 

Ezek a díjak felölelik a település gazdasági, vallási, természeti, gasztronómiai és kulturális értékeit. Mindezeket az értékeket a településen élők a mai napig használják, napjaik szerves részeként élik és éltetik tovább – emelte ki Máté Lászlóné, aki reméli, hogy minél több fiatalt betudnak majd vonni a közös munkába, akik lelkesen és szeretettel gondozzák és gyűjtik tovább Szurdokpüspöki értékeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában