Egészségmegőrzés

2022.03.07. 19:55

Kismamaként is fontosnak tartja a rendszeres testmozgást a salgótarjáni edző

Világosiné Fodor Krisztina egész eddigi életét végigkísérte a sport és nincs ez másként várandóssága idején sem. Férjével április végére várják első gyermeküket, mégis máig a mindennapjai része a mozgás.

Angyal Eszter

Világosiné Fodor Krisztina kismamaként is fontosnak tartja a rendszeres testmozgást

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A fiatal edzőnő kislány kora óta rendszeresen sportol, már óvodás korában is a folyton izgő-mozgó gyerekek táborát erősítette. Focizott, imádta a testnevelés órákat, hetedik osztályos korában pedig beleszeretett a kézilabdázásba. Olyannyira, hogy a felnőtt csapat tagjaként egészen az NB II-ig jutott középiskolás évei alatt. Ehhez az időszakhoz rengeteg szép emlék fűzi őt, ám az érettségit követően motiváció hiányában abbahagyta ezt a sportágat. 

Gyermekkora óta mindennapos Kriszta életében a sportForrás: Beküldött fotó

Testnevelésből felvételizett a főiskolára, így nem maradt sport nélkül: az atlétika, az úszás és a menet közben különösen a szívéhez nőtt szertorna felváltotta a labdajátékot.  

A főiskolás évek alatt rengeteg sportágat kipróbált, de végül a személyi edzés mellett döntöttFőiskolás évei alatt lovagolt, kerékpározott, hegyet mászott, síelt, snowboardozott, vitorlázott, kajak-kenuzott, de ugyanehhez az időszakhoz kötődik az első edzőtermi élménye is.

A diploma megszerzése után elhatározta, hogy beiratkozik egy fitnesz iskolába.  Egyrészt érdekelt, hogy hogy kell a gyakorlatokat helyesen csinálni, másrészt úgy gondoltam, hogy hivatásként is testhez álló lenne nekem, így hát elvégeztem egy személyi edző képzést.Természetesen a képzést követően még hosszú évek gyakorlati tapasztalatai kellettek ahhoz, hogy igazi edzőként tudjon segíteni a mozogni vágyóknak. 2014-ben varázsolta őt el végleg az edzőtermek világa, innen a fitnesz és a súlyzós edzés szeretete.Egyszerűen imádom, ahogy felépítettem magam és ahogy változott a testem, valamint az edzettségem. Az pedig, hogy látok másokat is fejlődni és segíthetek nekik az edzésben, a testük formálásában, hatalmas örömmel tölt el.

–mondta Kriszta, akire időközben rátalált a szerelem is, sőt, férje mellett egy másik szerelem is érkezett az életébe: az akadálypályás terepfutás. Ezt a mozgásformát a gyermekük megszületését követően is szeretné majd folytatni. Imádom, hogy a természetben futhatok, közben pedig le kell győznöm számos természetes vagy mesterséges akadályt, amihez az összes kondícionális képességre szükség van. Óriási kitartást igényel és nagyon fel tud tölteni– vallja a személyi edző, aki híve annak, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód alappillére és fontos szerepe van a betegségek megelőzésében is. Meggyőződése, hogy a mozgás nagyban hozzájárul az életminőség javításához, emellett jó stresszlevezető és remek kikapcsolódási lehetőség. Épp ezért igyekszik mindenkit arra bátorítani, hogy találja meg a számára leginkább megfelelő mozgásformát, ami aztán a testnek és léleknek egyaránt jót tesz majd.  Hozzátette, ahhoz, hogy valaki életmódszerűen rátaláljon a mozgás örömére, fontos a megfelelő motiváció megtalálása és fenntartása is.

Számos előnye van annak, hogy kismamaként is sportolni tudMiután megtudta, hogy gyermeket hord a szíve alatt, egy percig nem merült fel benne, hogy abbahagyná a sportolást. Részben azért is, mivel mindig aktívan sportolt, másrészt úgy érzi, mind a szülés megkönnyítésében, mind pedig az azt követő regenerálódás szempontjából előnyére válhat majd. Ehhez természetesen kellett az is, hogy mindeddig komplikációmentes volt a várandóssága. 

Fontos szerepe lehet a tornának a szülés megkönnyítésébenFotó: Hüvösi Csaba/NMH

A salgótarjáni származású edzőnő időközben természetesen változtatott az edzései intenzitásán: azok rövidebbek és könnyebbek lettek. Krisztina áprilisban fogja világra hozni a gyermeküket, de máig tornázik, és úgy tervezi, hogy egészen a baba megszületéséig folytatni is szeretné a mozgást. Edzései során fokozott figyelmet fordít a hát, a mell, a has és a gátizmok erejének megőrzésére, illetve fejlesztésére. Az utolsó hetekre azt tervezi, hogy leginkább már csak sok sétát fog beiktatni mindennapjaiba, illetve előtérbe helyezi a gátizmok megerősítését, a mélyizomtornát és a nyújtásokat, mindezt relaxációs- és légzőgyakorlatok beiktatásával.A várandósság alatti sport – természetesen komplikációmentes esetben – megfelelően végezve csak a hasznunkra válhat. Csökkenti a terhességi diabéteszt, a magas vérnyomást, a koraszülés kockázatát, a császármetszés lehetőségét, emellett javítja a hangulatot, és általa elkerülhető a gátmetszés és a túlzottan szétnyílt hasizom szindróma.– vallja az edző, aki úgy tervezi, hogy a szülést követően amint lehet, újra szeretné majd visszavezetni az életébe a rendszeres testmozgást. 

A terhesség, a szülés, majd az abból történő felépülés egy embert próbáló időszak a nők életében. Türelemmel kell lennem nekem is, de úgy érzem megfelelő étkezéssel, fokozatosan visszavezetett edzésekkel és persze a férjem segítségével menni fog.– zárta a beszélgetést Krisztina.

 Megkérdeztünk egy szülész-nőgyógyász szakorvost, hogy valóban hasznos lehet-e a sport a kismamák életében:– A várandósság ideje alatti sportolással összefüggésben az egyik legfontosabb szempont, hogy figyelembe kell venni az anyuka fizikai terhelhetőségét, azaz hogy mit bír az izomzata és a keringése, illetve azt, hogy hogyan érzi magát. A szervezet minden esetben visszajelez, hogy mit bír a test és mit nem, ezek pedig határt szabnak a mozgásnak és így jóval kisebb arra az esély, hogy a kismama ártani tudjon magának a mozgással – mondta el hírportálunk érdeklődésére Dr. Márkus László, szülész-nőgyógyász szakorvos.

A másik fontos szempont a magzati oldal, ez sokkal inkább le van biztosítva, mert a baba számára az a legfontosabb, hogy a lepény keringése kielégítő legyen. Ha ez rendben van, akkor a magzat nem szenved hiányt semmiben. A rendszeres ultrahangos vizsgálatok fontosak, de ha jól fejlődik a baba és az anyuka is jól érzi magát, akkor akár még 8-9 hónapos várandósság idején is lehet mozogni – hívta fel a figyelmet a szakorvos. Dr. Márkus László ugyanakkor arra is kitért, hogy amennyiben valakinél méhtevékenység fedezhető fel, ami például megrövidíti a méhnyakat, vagy nyitja a méhszájat, akkor természetesen ezekre tekintettel kell lenni, hiszen ilyen esetben a sport ronthat egy esetlegesen megindult folyamaton.

Dr. Márkus László szülész-nőgyógyász szerint hasznos a terhesség alatti sport, de elengethetetlenek a rendszeres orvosi ellenőrzésekForrás: Beküldött fotó

Hozzátette, a várandósság alatt megváltozik a test statikája, a gerinc terhelése, az ízületek rugalmassága, ezért fontos a megfelelő mozgásforma megválasztása. Az esetleges sérülés lehetőségét mindig szem előtt kell tartani, és olyan mozgásformát választani, amiben nincs esélye egy esetleges ficamnak vagy például csigolya-elmozdulásnak.

A szülész-nőgyógyász szakember meglátása szerint a szülés folyamatára kifejezetten jó hatással lehet a rendszeres testmozgás, hiszen a sportos életet élő hölgyek állóképessége és általános keringése, valamint légzése sokkal jobb, mint azoknak, aki nem mozognak. Másrészt az általános mozgáskoordinációjuk is sokkal jobb és ennek köszönhetően a vajúdásuk is könnyebb lehet. A sportos életmód tehát nagy előnyt jelent szülésnél.

Arra a kérdésre, hogy szülést követően mikor szabad újra mozogni, Dr. Márkus László az alábbiakat mondta el:Hagyományos szülés esetén akár már néhány nap után el lehet kezdeni az intimtornát, ami rendkívül hasznos, épp ezért javasolni is szoktam a pácienseimnek. Néhány hét múlva, miután már megfelelően kialakult a babának megfelelő napirend, el lehet kezdeni a gimnasztikát is, majd az egy hónapos gyermekágyi kontrollt követően akár a kültéri mozgást is szép fokozatosan vissza lehet vezetni. 

Császármetszés esetén azonban természetesen figyelembe kell venni azt, hogy az egy hasi műtét, emiatt késleltetve és nagyon fokozatosan szabad csak visszavezetni a sportot az anyukák életébe. A hat hetet mindenképpen ki kell várni, a hegnek pedig megfelelően be kell gyógyulnia, mielőtt újra sportolni kezdenek a hölgyek. Az eredeti terhelhetőség körülbelül fél év elteltével áll vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában