Avatás

2022.03.26. 21:52

Felavatták a történelmi emlékhelyet jelölő sztélét Romhányban (galéria)

A Vezérlő Fejedelem születésének évfordulójához kapcsolódva avatták történelmi emlékhellyé szombaton a nagyközség határában álló, az itt zajlott ütközet tiszteletére 1932-ben létesített kőalapú, turulmadár-díszítéses kőoszlopot.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Az eseményen Harrach Péter országgyűlési képviselő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke hangsúlyozta, a nemzet közösségének szüksége van a múltra, ami tartást ad a jelen társadalmának, utat mutat a jövőbe, és a hazaszeretet erősítése fokozott kötelességünk – ezt mutatja számunkra a háromszáz évvel ezelőtti szabadságharc dicsérete. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kifejtette, ez az alkalom kifejezetten jó lehetőség a romhányi pont beillesztésére a nemzeti emlékhelyek egyre hosszabb sorába, míg Balla Mihály országgyűlési képviselő a hazaszeretet, a szabadság, a béke és a biztonság fogalmait emelte ki, Győri Péter Pál, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője, illetve Vezér Attila romhányi polgármester pedig az 1710. január 22-i csata részleteire tért ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában