Sajtótájékoztató

2022.03.03. 22:38

A mezőgazdasági és a vidékfejlesztési pályázatokról tartottak sajtótájékoztatót Pásztón

Nagy érdeklődés mellett tartott gazdafórumot csütörtökön a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Veres Edina

Fotó: Hegedus Mark

A zárt körű programon Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is részt vett. Az esemény előtt Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke tájékoztatta a sajtót az elmúlt évek mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatainak eredményeiről.

 

A Pásztón tartott sajtótájékoztató első felszólalójaként Papp Zsolt György elmondta: Magyarország kormányának kiemelt célja a mezőgazdaság és a vidék támogatása. Mindezt az is alátámasztja, hogy a 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési program támogatási összegét a kormányzat megháromszorozta azáltal, hogy 80 százalékos – azaz a lehető legmagasabb – társfinanszírozást rendelt az uniós források mellé. A Közös Agrárpolitika (KAP) két éves – 2021 és 2022 közötti – átmeneti időszakában nagyságrendileg 1570 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre az agrárium, a vidék közösségei és – nem utolsósorban – az élelmiszeripar fejlesztésére.

Fotó: Hegedűs Márk

– A mögöttünk álló időszakban húsznál is több pályázati felhívással igyekeztünk hozzájárulni ahhoz, hogy a 2023-ban induló új Közös Agrárpolitika rendszer szabályainak megfelelően, felkészülten, környezettudatosan és fenntarthatóan tudjanak gazdálkodni a magyar agrárium szereplői. A beruházási igényt bizonyítja, hogy tavaly az 1100 milliárd forint értékben kiírt pályázatokra közel 1600 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett – fejtette ki a helyettes államtitkár, aki arra is rámutatott, hogy az élelmiszeripar esetében mintegy 750 milliárd forintos keretet határoztak meg az illetékesek a 2027-ig tartó időszakra. A közelmúltban egy élelmiszeripar fejlesztését célzó pályázati lehetőséget is meghirdettek, amelyre az országból közel 400 milliárd forint fejlesztési igény érkezett. Ebből hozzávetőleg 10 milliárd Nógrád megyéből. A beruházási támogatások mellett szintén fontosak a közösségi célú pályázati konstrukciók. Ezen belül egyebek mellett mezőgazdasági külterületi utaknak a megújításában tudunk közreműködni az önkormányzatokkal, így például ilyen jogcímen Nógrád megyében 34 településvezetés közel 3,5 milliárd forint értékben nyújtott be támogatási igényt – közölte Papp Zsolt György.

Hozzátette: a gazdálkodók számára az idei év első felében például az ültetvénytelepítés és az állattenyésztés fejlesztésére nyílik majd lehetőség. Emellett az állatjóléti intézkedéseket is szeretnék a vidékfejlesztési programba bekapcsolni, hogy hosszú távon tervezhető, és kiszámítható támogatási konstrukcióval tudjanak szolgálni az állattartóknak.

Több mint kétszáz pályázat nyert

A lezárult támogatási ciklusban elért, a vidékfejlesztést célzó megyei sikereket Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ismertette.

– A vidékfejlesztési operatív program több mint 235 ezer nyertes pályázata közül 2277 szűkebb hazánkból érkezett. Kelet-Nógrád – azaz a Salgótarjáni, a Bátonyterenyei és a Pásztói járásokat – 950 sikeres projektet számol. A magyar halászati operatív program 260 nyertes hazai pályázata közül három kapcsolódott megyénkhez. Ezek támogatási összege összesen az 500 millió forintot is meghaladta – ismertette a számadatokat a honatya, aki arra is rámutatott, hogy habár szűkebb hazánkban nem a legmeghatározóbb terület a mezőgazdaság. Ennek ellenére mégis azt szeretnék elérni, hogy a következő ciklusban a mezőgazdasági szakemberek közül többen éljenek a pályázatok nyújtotta támogatási források lehetőségével fejlesztési terveik megvalósítása érdekében.

Fotó: Hegedűs Márk

Becsó Zsolt emellett szót ejtett a Magyar Falu Programról, illetve a TOP és TOP Plusz programokról. A legsikeresebb pályázati konstrukciónak titulálta az előbbit, amely segítségével Kelet-Nógrádban összesen 264 kisebb volumenű projekt valósult meg hozzávetőleg 2,5 milliárd forint támogatásból. Ez utóbbi programba pedig több új fejlesztési célt is beleépítettek. Emellett a honatya azt is bejelentette, hogy feltehetően a vártnál nagyobb forrással számolhat majd a Nógrád Megyei Önkormányzat a TOP Plusz-t illetően. 

Az országgyűlési képviselő emellett méltatta a megyei önkormányzat Vedd a nógrádit! című kezdeményezését, amelyhez immár közel nyolcvan termelő csatlakozott. Becsó Zsolt végül hangsúlyozta, hogy a fent említett – nem közvetlen az agráriumot célzó – pályázati lehetőségek, illetve az azokból létrehozott beruházások összefüggnek a mezőgazdasággal, hiszen azok a gazdák számára éppoly jelentőséggel bírnak, mint bármely másik magyar embernek.

 

 

 

 

[eadvert]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában