Síremlék

2022.03.10. 22:08

A honvédszázados emléke előtt tisztelegtek a katonák Somoskőben

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve katonák végeztek karbantartási munkálatokat Somoskeőy István honvédszázados síremlékénél csütörtökön Salgótarján-Somoskőn.

Veres Edina

Sírgondozással és gyertyagyújtással tisztelegtek a katonák a honvédszázados emléke előtt

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Holló István őrnagy, a Magyar Honvédség (MH) Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott vezetője elmondta: a hadisírgondozás alapvetően a toborzó iroda feladatai közé tartozik. Ugyanakkor az együttműködés jegyében a 2. MH vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj két önkéntes katonája, valamint a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium két, a honvéd kadét programban részt vevő diákja is csatlakozott a kezdeményezéshez. A karbantartási munkák keretében a síremlék közvetlen környezetét rendbe tették, a névtáblát felújították, illetve a díszkerítés léceit újrafestették és egy nemzeti színű szalagot kötöttek rá. A katonák és a diákok ezután egy gyertyát gyújtottak a honvédszázados emlékéért – mondta Holló István őrnagy. 

A katonák újrafestették a díszkerítés leceit isFotó: Hüvösi Csaba/NMH

Hozzátette: a toborzóiroda képviselői az emlékezés virágait a pénteki koszorúzási ünnepségen helyezik majd el Somoskeőy István sírjánál. Emellett a a katonák a nemzeti ünnephez kapcsolódóan egy nemrég Ilinyben felfedezett katonasírt is rendbe fognak tenni.

Nemzetiszín szalag is került a síremlékreFotó: Hüvösi Csaba/NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában