Új előadások

2022.02.04. 13:50

Szorgosan készülnek már az új évadra a pásztói társulat tagjai

Dráma, musical, gálaműsor, de mesejáték is szerepel a pásztói színház induló évadában, amelyet már nagyon várnak a társulat tagjai. A közönséget azonban reményeik szerint már tavasszal meglepik egy-egy elődadással.

Nagy Orsolya

Több ősbemutatót is is terveznek az idén

Forrás: NMH/Ladóczki Balázs

Amennyiben a világjárvány is engedi, a Balassi Bálint Színház tagjai minél előbb visszatérnek a színpadra. Gerner Csaba, a társulat művészeti vezetője portálunknak elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan ők is nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus miatt kialakult korlátozások révén. Ráadásul mint induló színház, számukra még nagyobb problémát okoztak a pandémia hatásai, hiszen még nem állt rendelkezésükre kész repertoár, amelyből tudtak volna játszani a közönségüknek. 

Magyar szerzők és műveik kerülnek előtérbe 

A színház tagjai ugyanakkor bizakodva tekintenek a jövőre, és terveik szerint hamarosan újabb előadásokkal kedveskednek majd a nézőknek. Az elmúlt időszakot pedig igyekeztek hasznosan eltölteni, így háttérmunkával foglalták el magukat, valamint készültek a hamarosan induló évadra. 

Mindenképpen olyan darabokat szeretnénk ősszel színpadra vinni, amelyek igen nagy kulturális értékeket képviselnek, valamint a kortárs szerzők és klasszikusok is nagy hangsúlyt kapnak majd. Az első évadban már saját előadások is lesznek, amely során főként magyar szerzők és műveik kerülnek előtérbe 

– közölte Gerner Csaba. 

Gerner Csaba művészeti vezető az értékteremtést és a szórakoztatást emelte ki
Forrás: Beküldött fotó

Hozzátette: idén tavasszal mindenképpen terveznek gálaműsort is, amely vidám és zenés összeállítás lenne. Ezen túlmenően egy monodrámát is műsorra tűznének, a Csak tenyérnyi vér címűt, amelynek Tallér Edina a szerzője és Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij A szelíd asszony című műve alapján íródott. Ezzel a két darabbal szeretné a színház kárpótolni a bérleteseket is az elmaradt előadások miatt. 

Musical is szerepel a színház őszi repertoárjában

A művészeti vezető azt is elárulta, hogy az első saját darab egy ősbemutató lesz, amely Soós Imre életéről szól majd Szeretni, játszani, élni címmel. Ez a dráma szintén Tallér Edina tollából származik, és tulajdonképpen egy mindössze négyszereplős kamaradarab. Ezenkívül musical is szerepel a színház őszi repertoárjában, amely a példaértékű életet élt Sándor István szerzetesről szól, aki a kommunizmus áldozatává vált. 

Ez a darab szintén ősbemutató lesz, amelyhez a dalokat Katona Attila zeneszerző, a színház ügyvezetője szolgáltatja majd a téma emelkedő nagyságának és a mai kornak megfelelően. Sándor István egyébként vidám ember volt, hitének és életének egész érdekes pillanatai tárulnak majd a nézők elé, így a szomorúság és az öröm pillanatai váltakoznak majd az előadás során 

– emelte ki Gerner Csaba. 

Meseelőadással készülnek a fiatal korosztálynak

Mindezek mellett a közönség láthatja majd Jókai Mór Gazdag szegények és Örkény István Sötét galamb című színjátékát is, de további előadásokat is terveznek. A társulat minél nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a fiatal korosztályra is, akiknek meseelőadással készülnek. Úgy vélik ugyanis, hogy a színházra és a kultúrára való nevelést már gyerekkorban fontos elkezdeni. Gerner Csaba arra is kitért, hogy már nagyon várják az őszi évadot, és bíznak benne, hogy a járványhelyzet alakulása a jövőben már nem fogja akadályozni a pásztói előadásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában