Felvételi

2022.02.07. 13:50

Salgótarjánban is megjelölhetik a gazdasági szakokat a diákok

Mint arról már beszámoltunk: a következő tanévtől az Óbudai Egyetem két új gazdasági szakot hirdet meg salgótarjáni telephelyén. Az intézmény fél évtizede van jelen szűkebb hazánkban, elsősorban műszaki képzési területen, ami szeptembertől gazdasági területekkel bővül.

Gerhát Karina

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Pexels

Az Óbudai Egyetem a megyeszékhelyen évek óta betölti azt az űrt, amit 2017 előtt a felsőoktatás hiánya okozott Salgótarjánban. 

– 2018 szeptemberétől, jelenleg négy évfolyamon zajlik a mérnökinformatikus alapképzés. A múlt héten záróvizsgázott az első csoportunk, ők februárban veszik át a diplomájukat – mondta el portálunknak Székyné dr. Sztrémi Melinda, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója. 

Hozzátette: e szakot a következő tanévben is indítani fogják, azonban annyi újdonság lesz, hogy nemcsak levelező, hanem nappali képzésre is lehet jelentkezni. Az elmúlt két évben ugyanis csak az előbbi képzési formában indult. 

Államilag finanszírozott, illetve önköltséges formában is lehet jelentkezni

A következő tanévben a Keleti Károly Gazdasági Karunkon keresztül fog először indulni, kifejezetten nappali képzésben a kereskedelem és marketing, valamint a gazdálkodás és menedzsment szak. Ennek köszönhetően szeptembertől négy csoportot tudunk fogadni. A kapacitásunk legfeljebb száz hallgatóra terjed ki az említett szakokon. A gazdasági képzéseket úgy hirdettük meg, hogy akár már tíz diákkal is el tudjuk indítani azokat, a mérnökinformatikus-képzéshez pedig több mint húsz diákkal számoltunk. Mivel az utóbbi szakra eddig is viszonylag sokan jelentkeztek, úgy gondoljuk, most is hasonlóan fog alakulni – emelte ki Székyné dr. Sztrémi Melinda. 

Ismertette: a felvi.hu-n keresztül a szabályos, normál felvételi eljárásban lehet jelentkezni a képzésekre. 

– Valamennyi szakunkat meghirdettük államilag finanszírozott, illetve önköltséges formában is, amelyekre február 15-ig, keddig lehet jelentkezni. A felvételi ponthatárokat júliusban szokták kihirdetni, azonban a felsőoktatási intézmények már április végén megkapják az Oktatási Hivataltól a gólyainformációkat. Ekkor már egy hozzávetőleges számot fogunk tudni, mennyien jelentkeztek a képzésekre. Ezután az egyetemeknek, főiskoláknak kell dönteniük arról, hirdetnek-e pótfelvételi eljárást, amelyre a ponthatárok kihirdetése után nyílik lehetőség. Ilyenkor azok jelentkezhetnek a különféle képzésekre, akik addig azt még nem tették meg vagy nem vették fel őket egyetlen megjelölt helyre sem – ismertette Székyné dr. Sztrémi Melinda. 

Hozzátette, hogy nem titkolt szándékuk, hogy szeretnének minél több lány hallgatót is körükben látni, hiszen általában a marketing és a kereskedelmi területek iránt a hölgyek érdeklődnek jobban. 

Az igazgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján rávilágított arra, hogy évfolyamonként átlagosan csak egy lány választja a mérnökinformatikát. 

– Nem csupán az a célunk, hogy több alapszakot indítsunk. Ennél sokkal fontosabb olyan lehetőségeket is biztosítani az itt élő fiatalok számára, hogy helyben legyenek képesek a megszerzett tudást hasznosítani – közölte egy korábbi sajtótájékoztatón dr. habil Garai-Fodor Mónika, az egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja. 

Segítik a fiatalok elhelyezkedését

Dr. habil. Nádai László, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja, a salgótarjáni fejlesztésekért felelős tanácsadó egy korábban arról számolt be, hogy a város és a megye döntéshozóival és a helyi munkaerőpiaci szereplőkkel egyeztetve döntöttek arról, hogy a gazdasági képzést újra elindítják Salgótarjánban, mert nagy igény van arra a régióban. – Az egész városnak, a térségnek és valamennyi szereplőjének össze kell fognia annak érdekében, hogy megtörténjen a megújulás – emelte ki dr. habil. Nádai László. A helyi felsőoktatási képzés mögé olyan támogatói céges hátteret szerveznének, ami biztosítja a végzősök elhelyezkedését. Egy saját épület megvásárlásáról is tárgyal az intézmény Salgótarjánban, a tervek szerint szeptemberben már itt indulhat a tanítás. 

Nyílt napot tart az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye nyílt napot tart a középiskolák végzős diákjainak, osztályfőnökeinek, pályaválasztási felelőseinek. Az érdeklődőket február 8-án, kedden 14 órától várják a TRIGON Electronica Kft. telephelyére – Rákóczi út 180. II. emelet, Kiválóságok terme. A jelenlévők közelebbről megismerkedhetnek majd a mérnökinformatikus képzéssel, valamint a szeptemberben Salgótarjánban újonnan induló gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szakokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában