Iskolapadban

2021.12.11. 15:20

Gazdasági szakokkal bővül az Óbudai Egyetem képzése Salgótarjánban

A tervek szerint a következő tanévtől az Óbudai Egyetem két új szakot hirdet meg salgótarjáni telephelyén. Az intézmény fél évtizede van jelen szűkebb hazánkban, elsősorban műszaki képzési területen, ami jövő szeptembertől gazdasági szakokkal bővül.

Gulyás Edina

Balról: Dr. habil. Garai- Fodor Mónika, ÓE KGK dékán, Dr. habil. Nádai László, ÓE KVK dékán, rektori tanácsadó, Székyné dr. Sztrémi Melinda, ÓE Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója.

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Az Óbudai Egyetem 2017. óta van jelen a nógrádi megyeszékhelyen, betöltve azt az űrt, amit a felsőoktatás hiánya okozott az azt megelőző években Salgótarjánban – hangsúlyozta Székyné dr. Sztrémi Melinda, az egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója szombaton, az intézmény sajtótájékoztatóján. – Jelenleg négy évfolyamon zajlik a mérnök-informatikus alapképzés. A következő tanévet tervezve az egyetem vezetése úgy döntött, hogy bővülni fog a képzési kínáltunk. 

Dr. habil. Nádai László, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja, a salgótarjáni fejlesztésekért felelős tanácsadó arról számolt be, hogy a város és a megye szereplőivel, döntéshozóival, illetve a helyi munkaerőpiaci szereplőkkel egyeztetve döntöttek arról, hogy a gazdasági képzést újra elindítják Salgótarjánban, mert nagy igény van arra a régióban. 

– Azonban az, hogy itt bármilyen képzést biztosítunk, még önmagában nem jelent semmit. Az egész városnak, a térségnek és valamennyi szereplőjének össze kell fognia annak érdekében, hogy a megújulás megtörténjen – emelte ki Nádai László, aki arról is beszélt, hogy a helyi felsőoktatási képzés mögé olyan támogatói céges hátteret szerveznének, ami biztosítja a végzősök elhelyezkedését. Nem elég az egyetem munkatársainak az erőfeszítése, a város valamennyi szereplőjének tennie kell azért, hogy a fiatalok helyben találják meg a boldogulásukat. 

– A piaci elvárásokhoz igazodva kereskedelem  és marketing, valamint gazdálkodási menedzsment alapszakjainkat honosítjuk meg a városban – közölte dr. habil Garai-Fodor Mónika, az egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja, hozzátéve: – Nem csupán az a célunk, hogy két alapszakot indítsunk itt el. Ennél sokkal fontosabb olyan lehetőséget biztosítani az itt élő fiatalok számára, hogy helyben legyenek képesek a megszerzett tudást hasznosítani.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy a diákok ne csupán elméleti tudást szerezzenek, hanem versenyképes tudást birtokoljanak. Ennek érdekében képzéseikbe amennyire lehet, bevonják az itt az élő gazdasági, piaci szereplőket. Ehhez a város, a megye és a helyi vállalatok támogatását is szeretnék elnyerni. 

Szeptemberben saját épületben indulhat a képzés

– A következő tanévben az Óbudai Egyetem két új szakot hirdet meg a salgótarjáni telephelyén: kereskedelem és marketing, valamint gazdálkodás és menedzsment. Mindkettőt nappali alapképzésben, 30-30 tanulóval – hangsúlyozta Székyné dr. Sztrémi Melinda, hozzátéve: – A Keleti Károly Gazdasági Kar oktatói mellett az egyetem a képzést is helyi oktatók bevonásával szeretné működtetni szoros együttműködésben a Nógrád Megyei Szakképzési Centrummal. 

Az új szakok mellett továbbra is meghirdetik a már negyedik éve eredményesen működő mérnökinformatikus alapképzést nappali és levelező formában egyaránt. A tájékoztatón elhangzott, hogy saját épület megvásárlásáról is tárgyal az intézmény Salgótarjánban, a tervek szerint jövő szeptemberben már itt indul a képzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában