A számok tükrében

2022.02.25. 14:02

Milliárdos hitelek, milliós vezetői fizetések Salgótarjánban

A salgótarjáni önkormányzatnak több mint 1,2 milliárd forint összegű, hosszú lejáratú hitele van, a tegnapi közgyűlésen pedig kiderült, hogy idén további 938 millió forint fejlesztési hitel felvételével is számolnak. Megszavazták ugyanakkor, hogy emelik az önkormányzati cég- és intézményvezetők bérét, mely néhány esetben így a havi egymillió forintot is elérheti.

Nool

Komoly adósságokat halmoz a város, a vezetők bérét viszont emelik

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Az önkormányzat 2022-es évi költségvetésének tervezett főösszege 13,1 milliárd forint – írtuk tegnapi tudósításunkban. A 2022-es kiadások tervezett összege 12 milliárd 862 millió forint.

Rosszabb az idei helyzet, mint amit a számok mutatnak

Az önkormányzat hosszú lejáratú hiteleinek összege 1 milliárd 214 millió forintra rúg jelenleg. Ennek kapcsán 125 millió forintos tőketörlesztéssel számol a városvezetés, a tegnapi közgyűlésen elhangzott ugyanakkor az is, hogy idén további nagyösszegű, hosszú lejáratú fejlesztési hitel felvételét tervezték be a költségvetésbe. Ezzel már 2 milliárd forint fölé nőhet a hitelek összege.

„A számok által mutatottól rosszabb az idei helyzet, elsősorban az amúgy is alacsony szintű bevételek további csökkenése miatt. (...) kormányzati segítség nélkül a költségvetés nem lesz végrehajtható” – idézte Fekete Zsoltot a témával kapcsolatos cikkében a 3100.hu.

Általános emelés a kulturális ágazatban

A portál a milliárdos, egyre növekvő hitelállománnyal kapcsolatos fejlemények mellett arról is beszámolt, hogy a közgyűlés döntése nyomán megemelik az önkormányzati cég- és intézményvezetők bérét. Mint ismert, a kulturális ágazatban általános béremelést finanszíroz a kormány, emiatt a központi költségvetésből összesen 81 millió forint plusz forrás érkezik. Salgótarjánban mindez a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-t és a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft.-t, míg az intézmények közül a Dornyay Béla Múzeumot és a Balassi Bálint Megyei Könyvtárt érinti.

Jól keresnek a városi cégek vezetői

A közgyűlésen elhangzott: mivel az említett kulturális béremelés a vezetők juttatásaira is vonatkozik, az önkormányzat ehhez igazodó bérszínvonalat kíván biztosítani a további, nem kulturális ágazati cégeinél és intézményeinél is. A döntés értelmében az önkormányzati cégvezetők bére (a már említetteken túl a Salgótarjáni Városfejlesztő és Turisztikai Kft.-nél, a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-nél és a Salgótarján és Környéke Vízmű Kft.-nél) bruttó 900 ezer forintra; a Salgó Vagyon Kft.-nél és a VGÜ Nonprofit Kft.-nél bruttó 1 millió forintra; míg az intézményvezetők bére (a már említetteken túl a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálatánál, valamint a Csarnok- és Piacigazgatóságnál) bruttó 780 ezer forintra emelkedett. Az Összevont Óvoda és Bölcsődénél a vezetői bér már korábban elérte ezt az összeget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában