Döntés

2022.02.24. 17:06

Elfogadta a salgótarjáni közgyűlés az idei költségvetést

Ülésezett csütörtökön a megyei jogú város közgyűlése, a 26 napirendi pont között szerepelt az önkormányzat idei költségvetése is.

V.E.

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere ismertette: az önkormányzat 2022-es évi költségvetésének tervezett fő összege 13,1 milliárd forint. Ez az összeg tavalyhoz képest 1,2 milliárd forinttal, azaz 12 százalékkal magasabb. A kalkulált bevételek bő egyharmada a felhalmozási, míg szűk kétharmada a működési oldalról származik majd. A költségvetési kiadások tervezett összege – a finanszírozási kiadások nélkül – 12 milliárd 862 millió forint. Az önkormányzat hosszú lejáratú hitel adóssága 1 milliárd 214 millió forintra rúg, ami tízéves futamidejű hitelekből áll. Idén 125 millió forintos tőketörlesztéssel számol a városvezetés.

– A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet a jelenleg hatályos szabályozás szerint július 1-ig tart. Tavaly a kormányzat a gazdaság védelmét, újraindítását tűzte ki célul. Az ennek érdekében hozott gazdaságvédelmi intézkedések csökkentették az önkormányzat működési bevételeit. A kiesést 2021-ben a városvezetés a kormányzat segítségével kompenzálta, különböző jogcímeken összesen 523 millió forint támogatást kaptunk. Idén januárjától emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, a szociális hozzájárulási adó mértéke is 13 százalékra csökkent. A kormányzati rendelet január 1-től 20 százalékos béremelést irányoz elő a kulturális és a szociális ágazatban. A köznevelési intézmények és a bölcsődei dolgozók esetében 10-ről 20 százalékra emelkedik az ágazati szakmai pótlék. Mindez a költségvetés kiadási oldalán jelenik meg. A központi béremelésben nem részesülő dolgozóknak az önkormányzat saját forrásai terhére átlag 8 százalékos béremelést tervez – mondta Fekete Zsolt. Hozzátette: idén 938,6 millió forint hosszú lejáratú fejlesztési hitelt kívánnak felvenni.

Hozzátette: bevételük olyan mértékben csökken, hogy kormányzati segítség nélkül a költségvetés nem hajtható végre.

A közgyűlés az önkormányzat idei költségvetését kilenc igen, négy nem szavazattal elfogadta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!