Lehetőségek

2022.02.07. 17:32

Megújul a festői környezetben megbúvó szorospataki gyermektábor

Pályázati források bevonásával, több mint 280 millió forintból újulhat meg az egykor szebb napokat látott szorospataki gyerektábor. A festői környezetben megbújó épületekre igencsak ráfér a felújítás. A munkálatokat követően erdei iskolának, különböző rendezvényeknek és táboroknak is helyet biztosít majd a létesítmény.

Gulyás Edina

A tíz faházból most egy újul meg, de a tervek szerint az összeset szeretnék korszerűsíteni

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán korábban közel 218 millió forintot nyert a város önkormányzata. A megítélt támogatásból a Szorospataki Szabadidő és Ifjúsági Központban új ökoturisztikai fogadóépületet alakít ki a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft., amely a városvezetés 100 százalékos tulajdonú cége. 

Kinyó Mária, a projekt vezetője arról tájékoztatott, hogy a beruházás a Mátra keleti oldalán található két meghatározó település – Pásztó és Bátonyterenye – idegenforgalmi fellendítésére irányul. Célja a gyalogosan és kerékpárral túrázók pihenőhelyeinek és célállomásainak egységes fejlesztése, hálózatba szervezése. Többfunkciós terem, büfé és ajándéküzlet is létesül, emellett mobilapplikációt is fejlesztenekA fenti összegből teljesen új közösségi épületet alakítanak ki a meglévő helyén, ami egy nagyobb terasszal is kiegészül. A rossz állapotban lévő főépületet teljesen lebontják, és egy korszerű, 270 négyzetméteres fogadóépületet építenek a helyén. Ebben helyet kap majd egy többfunkciós terem, amely kiállítótérként, információs pontként és pihenőhelyül szolgál az ide látogatók számára, de alkalmas lesz csoportok fogadására, étkeztetésére is. Ezek mellett büfé és ajándéküzlet is működik majd itt. Mindezeken túl mobilapplikációt is fejlesztenek, amelynek alkalmazásakor a látogatók számára az útvonalak mellett más hasznos információk is megjelennek, úgymint: a környéken található szálláshelyek, éttermek és kávézók kínálata, valamint a sportolási és szabadidős lehetőségek. Folyamatban vannak a munkálatok– A portaszolgálatnak és a közös mosdóknak helyet adó épület korszerűsítésére 60 millió forintot, míg az egyik faház modernizálására és közművesítésére további 16 milliót nyert a város önkormányzata a fenti programban – fogalmazott Nagy-Majdon József polgármester, aki arra is kitért: – A munkálatok már elkezdődtek, a kivitelező elbontotta az épületeket, azok újjáépítése tavasszal indulhat. Terveink szerint augusztus végére, szeptember elejére megvalósul a beruházás. Mint mondta, a közösségi tér kialakítása ennél valamivel később várható, azonban reményeik szerint a következő év tavaszára már a fejlesztés egésze elkészülhet.

Elbontották az épületeket. Tavasszal kezdődik az építkezés
Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Gyerekcsoportok, valamint felnőttek is egyaránt kiélvezhetik majd a tábor nyújtotta lehetőségeketEzt követően saját erdei iskolai programmal, nyári táborozási lehetőséggel várja majd a gyerekcsoportok jelentkezését és a felnőtt, családos vendégeket egyaránt. Edző-, természetismereti, jóga-, cserkésztáborok és ifjúsági találkozók szervezésére is lehetőség lesz. Így évente 900 látogató is megfordulhat majd a központban. A tábor területe városi rendezvényeknek is helyet biztosít majd, de családi eseményekre, magánszemélyek, civil szervezetek által szervezett programokra is kibérelhető lesz. 
– A területen összesen tíz faház található, amelyekből most egyet tudunk korszerűsíteni, azonban természetesen a további kilenc házikó felújítását is megvalósítjuk. Erre lehetőségeink szerint saját forrást biztosítunk, vagy további pályázati támogatást keresünk – közölte a polgármester. Több mint negyven éve, a Nemzetközi Gyermekévben alakították megA Nemzetközi Gyermekév alkalmából 1979-ben kiépített tábort kezdetben pezsgő élet jellemezte, gyermekcsoportok váltották egymást egész nyáron. 
– A terület egykor a polgármesteri hivatal oktatási és művelődési osztályának irányítása alá tartozott, és késő tavasztól kora őszig telt házzal működött. Általános és középiskolák diákjai minden évben visszatérő vendégek voltak, tanítási időben erdei iskolaként is igénybe vették. Különböző pályázatok támogatásaiból az évek során felújították a kiszolgálóhelyiségeket, és állandó személyzet is dolgozott itt – fogalmazott Nagy-Majdon József, hozzátéve: – Az intézményi racionalizálások következtében a tábor telephelyként bekerült a kulturális intézmény feladatkörébe. Állapota romlott, a faházak kezdtek tönkremenni, és azok felújítására már nem jutott forrás. A táborozók elmaradtak, ahogyan a rendezvények is. A felújítási munkákat megelőzően olykor cserkészek vették birtokba a területet, emellett a járvány kirobbanása előtt minden évben augusztus 20. körül motorostalálkozónak adott helyet a tábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában