Emlékek

2022.02.20. 11:20

Makett őrzi szécsényi gyerekkori élményeinek helyszínét

A 73 éves Fülöp Ferencné Tőzsér Mária féltve őrzött kincsei közé tartozik a 70. születésnapjára kapott ajándék. Azt mondja, nincs azaz ékszer, amire elcserélné.

Sz. F.

Fülöp Ferencné Tőzsér Mária féltve őrzött kincsével

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Rendszeresen részt vett az évente megrendezett balassagyarmati vasútmodell-kiállításon, ahol felfedezte a szécsényi vasútállomáshoz tartozó egykori szolgálati lakásuk épületének kicsinyített mását, mellette a vasutat és a mozdonyokat.

Megdobbant a szíve, amikor meglátta, eszébe jutottak a gyermekévei. Édesapja a szécsényi állomáson volt váltóőr, a szolgálati lakásban laktak, annak udvarán és környékén játszott kisgyermekként. Ahogy mondta, abban az időben nagy forgalmat bonyolított az állomás, naponta személyvonatok érkeztek, amelyek gőzmozdonyát Szécsényben töltötték fel vízzel. Akkoriban főként vonaton zajlott a tömegközlekedés. 

Fülöp Ferencné elmondta, hogy báró Lipthay Béla is minden nap vonaton utazott Szécsényből a balassagyarmati munkahelyére, a Palóc Múzeumba. A település szélén lévő állomásra mindig kerékpárral ment ki, amit az ő udvarukban hagyott addig, amíg haza nem tért. A maketten a kerékpár kicsinyített mása is látható, épp úgy, mint a különböző növények, mezőgazdasági szerszámok. 

Már nem áll az épület

Ma már viszont csak az egykori gyermekkori fészek helye azonosítható be. Az épület már nincs a helyszínen. Már a balassagyarmati kiállításon szerette volna megkapni a kis makettet, de akkor még nem kerülhetett erre sor. 

Később viszont Borda Tamás szécsényi modellező kérésére társa készített egy ugyanolyan makettet, amelyet aztán Fülöp Ferencné 70. születésnapján át is adtak a szécsényi hölgynek. Azt mondta: élete legnagyobb és legszebb születésnapi ajándékát kapta, csak az fáj neki, hogy fiútestvére már nem láthatta az egykori családi fészek kisebbített mását. Amikor ránéz a szobájában lévő makettre, mindig eszébe jutnak gyermekkori emlékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában