Egészséges ételek

2022.02.18. 11:35

Helyben termesztik a friss hozzávalókat a Nógrád megyei településeken

Magyar beszállítók és őstermelők árui kerülnek a települések konyhájára, sok helyen a mezőgazdasági közmunkaprogramban megtermelt zöldséget és gyümölcsöt hasznosítják. Ennek hála mindig friss alapanyagokból készült ételeket kínálnak a gyerekeknek és a lakosságnak.

Nagy Orsolya

Magyar beszállítók és őstermelők áruiból főznek a települések konyháin

Forrás: Illusztrációs fotó: Mészáros János/Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Nagy gondot fordítanak a településeken arra, hogy az óvodásoknak, iskolásoknak és a szociális étkeztetésben részt vevőknek minél frissebb alapanyagokból készült ételek kerüljenek az asztalukra. 

Bakos József, Héhalom polgármestere elmondta, hogy amennyire csak lehet, hazai alapanyagokkal dolgoznak a helyi konyhán. 
A mezőgazdasági közmunkaprogramban jelenleg kevesen dolgoznak, de többféle zöldséget – karalábét, zellert, paprikát, paradicsomot, uborkát – is megtermelünk fólia alatt, de fűszerpaprikánk is van. Emellett pedig eper- és málnaültetvényünk is van, amelyekből lekvárt készítünk a gyerekek számár – közölte a községvezető. 

Hozzátette: egyelőre keveset termelnek, de idén szeretnék fellendíteni a programot. 
A polgármester szerint fontos a magyar alapanyag, melyek frissen érkeznek a helyi konyhára. Emellett támogatják a hazai termelőket, és a fiatalok egészséges fejlődését is szolgálják a minőségi hozzávalókkal. 

Győri Orsolya, Karancsság alpolgármestere és élelmezésvezetője elárulta, hogy a helyi konyhán készült finomságokkal az óvodásokat, iskolásokat és a szociális étkezésben részt vevőket látják el. Bár nincs saját kertjük, de nagy gondot fordítanak arra, honnan szerezzék be az alapanyagokat. Kizárólag hazai beszállítóktól és őstermelőktől vásárolnak, így mindig friss árut kapnak. 

Az élelmezésvezető kifejtette: fontos, hogy a gyerekek egészséges és változatos ételeket fogyasszanak. Erre törekednek a konyhán is, de a látványra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a csemeték figyelmét minél jobban felkeltsék a zöldségek és gyümölcsök iránt. 

Erdőtarcsán nagy hagyománya van a mezőgazdasági közmunkaprogramnak
Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Erdőtarcsán már nagy hagyománya van a mezőgazdasági közmunkaprogramnak, többféle finomságot is termelnek. Markó Róbertné polgármester kiemelte: minden évben elindítják a programot, hogy minél több egészséges élelmet biztosítsanak a helyi óvodások számára. 
Van egyebek mellett borsó, csemegekukorica, répa, karalábé, paprika, paradicsom, gomba, saláta és cékla is. Ezenkívül a tökföldünkön termelünk cukkinit, patisszont, spárga- és sütőtököt is. Ezeket nemcsak frissen biztosítjuk az óvodások számára, de télre is teszünk el belőle, ugyanis 8 darab 240 literes fagyasztónk van. Van a gyerekek számára savanyúság, de paradicsomlé is – árulta el a település vezetője. 

Mint mondta, gyümölcsfákat is telepítettek, így alma, körte, szilva, többféle barack és meggy is évről évre terem. Emellett pedig málna, fekete és piros ribizli, valamint szeder is van a gyerekek számára, sőt még mogyoró és dió is. A gyümölcsökből még kevesebb terem, ugyanis csak három évvel ezelőtt ültették a lombkoronásokat, de a későbbiekben szeretnének majd szörpöket és lekvárt is készíteni belőlük. 

A polgármester fontosnak tartja, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak, ráadásul a helyben megtermelt alapanyagoknak finomabb az ízük, mint az üzletben megvett termékeknek. 

Figyelnek az egészséges étkeztetésre – Az iskolai és óvodai étkeztetésre miniszteri rendelet is született. Ennek értelmében nem lehet például cukros üdítőt felszolgálni, kerülni kell a túlzott sóhasználatot, és az édességekből is kevesebb lehet. A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás kötelező. Molnár Szabolcs, az egyik pásztói családi vállalkozás vezetője korábban elmondta, hogy több intézményt is ellátnak szerte a megyében. Munkájuk során az előírásoknak megfelelően főznek, egészséges és friss alapanyagokkal. Ezáltal rendszeresen van például főzelék, krémleves, de teljes kiőrlésű pékáru is. Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője kiemelte, hogy dietetikus állítja össze az ételeket, amely által sok egészséges finomság kerül az asztalra, egyebek mellett zöldségkrémek és halak is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában