Kiveszik részüket mindenből

2022.02.23. 11:28

Fiatal önkéntesek is segítik a Vöröskereszt tevékenységét Nógrádban

A napokban volt 101 éve, hogy hazánkban megalakult az Ifjúsági Vöröskereszt. Napjainkban megyénkben is sok fiatal önkéntes áldozza arra a szabadidejét, hogy a Vöröskereszt tevékenységét, segítő munkáját támogassa. Részt vállalnak a véradások lebonyolításában, és megismertetik kortársaikat az elsősegélynyújtás fontosságával.

Gulyás Edina

Az Ifjúsági Vöröskereszt táborához szűkebb hazánkból is csatlakoztak fiatalok. Önkéntes tevékenységükkel támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját és szabadidejüket áldozzák arra, hogy segítsék embertársaikat. Fáradozásaikért ugyan nem kapnak fizetséget, azonban egy értékes, támogató és megtartó közösség tagjai lehetnek, akik egymásra is mindig számíthatnak.  A megyei Ifjúsági Vöröskereszt csapatát erősítő fiatalok száma évről évre változik, jelenleg közel harminc önkéntes tartozik a sorainkba, a tagok száma azonban ennél jóval több – tájékoztatott Szabó Dávid, a Nógrád Megyei Ifjúsági Vöröskereszt elnöke. Sokat dolgozunk azon, hogy minél többeket megszólítsunk és tagjaink között tudhassunk. Nagy kihívást jelent napjainkban a diákok figyelmének felkeltése a tevékenységünk iránt, de talán még nagyobb küzdelmet jelent megtartani az önkénteseket. Mint mondta, elsősorban az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban toborozzák a fiatalokat. Segítséget jelent, hogy az ötvenórás kötelező közösségi szolgálatot sokan töltik a szervezetnél. Közülük vannak, akik ezt követően is segítik munkájukkal az Ifjúsági Vöröskereszt tevékenységét. Ezen túl vannak olyan programok, amelyeken keresztül szintén kedvet kaphatnak a tanulók az önkéntességhez.  Elsősegélynyújtó bemutatókat tartunk az iskolákban, azokat pedig, akik meg akarják méretni tudásukat ebben a témában, a versenyekre is felkészítjük. Minden nyáron bekapcsolódunk a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatba. Tagjaink a tó körüli strandokon látják el a segítségre szorulókat. Ezek az alkalmak nagyon jól összekovácsolják a fiatalokat, jobban megismerjük egymást, és kellemes heteket töltünk el együtt – fogalmazott Szabó Dávid, hozzátéve: – A tíznapos Országos Kortárs Felkészítő Táborban egyebek mellett drogprevenciós előadásokat hallgathatnak a résztvevők, valamint az elsősegélynyújtásról is mindent megtanulhatnak. Azok, akik a haladó csoportba kerülnek, oklevelet kapnak, és társaiknak oktathatják az ott hallottakat. Ez nagyon fontos napjainkban, hiszen kevesen tudják, mit kell tenniük egy-egy balesetnél. 

1200 tanulót vontak be az első alkalommal megrendezett versenybe

Szabó Dávid arra is kitért: Nógrád megyében a közelmúltban szerveztek első alkalommal, hagyományteremtő céllal az újraélesztés világnapjához kapcsolódóan versenyt. Ebbe szűkebb hazánk 11 középiskolájának mintegy 1200 tanulóját sikerült bevonni. Ez év januárjában pedig videós sorozatot indítottak a közösségi oldalon. Minden hónapban valamilyen balesetet, sérülést és az ahhoz kapcsolódó elsősegélynyújtó feladatokat mutatják be.  Ezenkívül is sok tervünk van arra vonatkozóan, hogy felkeltsük a megyében élő fiatalok érdeklődését a karitatív tevékenység iránt. Szeretnénk, ha minél több iskolában lennének tagjaink, így hatékonyabban segíthetnék a Vöröskereszt munkáját – hangsúlyozta a megyei szervezet elnöke. 

Közösségben tanulják meg értékelni a munkát

– A Nógrád Megyei Ifjúsági Vöröskereszt fiatal önkénteseire mindig lehet számítani. Ugyanúgy részt vállalnak a véradások szervezésében és lebonyolításában, mint az elsősegélynyújtó versenyekre való felkészülésben, illetve az adománygyűjtésekben – fogalmazott Tóthné Simon Andrea, a Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársa. Mint mondta, a lelkes fiatalok igyekeznek mindenben támogatni a munkájukat, szinte bármiben lehet számítani rájuk.  Úgy vélem, hogy ez egy rendkívül összetartó közösség, ahová jó tartozni. Itt mindenki megtanulhatja értékelni a munkát, emellett megtapasztalhatja, hogyan kell tisztelni másokat és azt is, hogyan kell bánni embertársainkkal – emelte ki Szabó Dávid, aki arra is kitért:  A véradás fontossága is előtérbe kerül. Akkor érezzük át igazán, hogy mennyire sokat ad nekünk is, ha másokon segítünk, ha részesei vagyunk ennek a karitatív tevékenységnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában