Ingatlan

2022.02.15. 14:00

Árverésen keresztül talált gazdára az egykori rétsági laktanya

Hamarosan újabb épületek korszerűsödhetnek az egykori honvédségi laktanya területén. Az érintett ingatlanokat licit útján értékesítette a város önkormányzata.

Hegedűs Henrik

Mezőfi Zoltán polgármester több alkalommal hangsúlyozta, hogy az épületeket kiválóan lehetne más célra hasznosítani

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Hazánk legelkeserítőbb tájképi környezetét jelentik a használaton kívül helyezett egykori szocialista laktanyai objektumok, amelyek a rendszerváltást követően folyamatosan pusztulnak. Ezek sorába tartozik a Magyar Honvédség harckocsizó alakulatának rétsági bázisa. Amióta csak kivonult innen az utolsó katona, és a dísznek kiállított tank felkerült a bejárat melletti emelvényre, a nyugat-nógrádi járási székhely önkormányzata állandóan törekedett az épületek új tartalommal való megtöltésére, ám ez az elmúlt negyedszázadban csak hellyel-közzel történt meg. 

Így vált a nőtlen tiszti szálló némi felújítást követően munkaügyi központi kirendeltséggé, és ilyen módon emelték fel a kiképzőtéren a modern egészségügyi centrumot. Ide került át a tűzoltóság, és a jövőben a mentőszolgálat városi telephelye is itt lesz. De állt még több ingatlan elhanyagolt állapotban, a világ szégyenére, kitört ajtókkal és ablaküvegekkel, koszos, sittel teli lépcsőházakkal, a régi legénységi körzetekben graffitis telepingált falakkal, szerkezetileg viszonylag épen, ám belül szörnyű összképet adva. 

Mezőfi Zoltán polgármester a múltban több alkalommal hangsúlyozta, megítélésük szerint az épületeket kiválóan lehetne más célra hasznosítani, ám méltó jelentkező nem akadt, aki komoly módon teremthetett volna csinosabb formát ezeknek a pontoknak, ennek következményeképpen elmaradtak a kínálkozó értékesítési alkalmak, például egy idősek otthona létesítésének ötlete. 

Az alagút végén tavaly mégis fény gyúlt. Az önkormányzat 2021. augusztus 11-én hozott képviselő-testületi határozatot, hogy hirdetés útján eladásra kínál fel négy ingatlant a laktanya területén. Amennyiben pedig több jelentkező akad, úgy árverést tartanak a leendő vevők között. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az értékbecslés, és az ősz folyamán már a licitet is megtarthatták. Végül hét cég adott be pályázatot, amelyek közül kettő a 31 millió forintos kiindulási összeg tízszázalékos előlegkövetelményét sem teljesítette. Az öt vállalkozás között aztán 78,1 millió forintnál állt meg a licit, és egy helyben, Rétságon bejegyzett kft. vásárolta meg az érintett ingatlanokat. 

Mezőfi Zoltán érdeklődésünkre kifejtette, a négy közül a két, emeletes épület, amely egykor legénységi szállásként szolgált, már lecsupaszított szerkezetkész állapotban van, azaz a befektető eltávolította a rossz minőségű nyílászárókat, kitakarította, és a burjánzó növényzettől megszabadította a belső tereket, azaz nemsokára megindulhat a tényleges korszerűsítés. A harmadik helyrajzi számon parkolót alakítanak ki, míg a negyediknél bontási munkálatok zajlanak. A polgármester hozzátette, most már minden egyes laktanyai ingatlan értékbecslését elvégezték, tehát ezeknél is megkezdődhet a tényleges hasznosítás eljárása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában