Muzsika

2022.02.27. 17:54

A szécsényi muzsikus zenekarának híre bejárta nemcsak a megyét, az országot is

A néhai Csonka János éveken át szórakoztatta a helyi lakosságot cigányzenekarával. Az együttes műfaji határait jócskán kiszélesítette, hiszen játszottak operett- és operarészleteket, valamint egyéb komolyzenei műveket is. Az előadók legnagyobb megelégedésére oldották meg a zenei kíséretet. Kisgyermekként vette kezébe a hegedűt, s már akkor többen mondták: ebből a fiúból híres zenész lesz!

Sz. F.

Csonka János

Forrás: Beküldött

Először keresztapja, Rácz Pál vette be a zenekarába. Egyidőben a szécsényi Bársony-féle restiben játszottak. A fiú innen indult el a szép ívű művészeti pályán. Amikor a fiatal zenész legény játszani kezdett a szécsényi Szürke Egér Fogadóban s a termet betöltötte a hegedű hangja, a vendégek elcsendesedtek. 

Rácz Pál egy napon azt mondta neki: „Fiú, készülj, bizottság elé kell állnod, s eldől, hogy cigányzenész lesz-e belőled!” A bizottság előtt Csonka János kezében sírt, kacagott és mesélt is a hegedű, a lelke is ott volt a zenében. Bújka Gyula, a bizottság legrangosabb prímása rögtön magához vette segédprímásnak, majd később országosan ismert és elismert prímás vált belőle. Boross Lajos legendás zenekarának lett a tagja. 

Elindult a nemzetközi siker útján

 Játszott Angliában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban és még jó néhány külföldi országban, ahová elvitte a magyar cigányzene jó hírnevét. Külföldi koncertútjaikon velük volt Solti Károly és Rohanczi Mária, ismert népdalénekesek. 

Ezután Csonka János mégis hazatért Szécsénybe, ahol bár nem övezte pompa, de körülvette az emberek szeretete, és ez mindennél többet ért neki. Zenekarának híre bejárta nemcsak a megyét, az országot is. Esténként a szécsényi étteremben, nyári időszakban a kerthelyiségben játszott, gyakran adtak térzenét is. Sokan csak azért tértek be egy-egy pohár italra az étterembe, hogy Csonka János zenéjét hallgassák. Ő tudta, hogy kinek mi a kedvence, s kinek mit kell játszani. A Pacsirtát a Trubadúrból, a Cigánykórust, Strauss-polkát, esetleg egy keringőt vagy egy szép hallgatót. 

Bizonyította tehetségét

Élete krónikájához tartozik, hogy 1942-ben tagja volt a losonci katonazenekarnak, ahol több hangszeren kellett játszania. 1956-ban olyan rendeletet hoztak, hogy csak azok zenélhettek pénzért, függetlenül a korábbi zenei életüktől, akik vizsgát tettek. Csonka János a Művelődésügyi Minisztérium zene- és táncművészeti szakmai bizottsága előtt is bizonyította tehetségét. 

Csonka János 1997-ben halt meg, temetésén nagyon sokan részt vettek, lerótták kegyeletüket, megköszönve a sok szép dalt, nótát, amivel megajándékozta az embereket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában