Ünnep

2022.02.13. 20:14

A Hazatérés Napjának 98. évfordulójára emlékeztek Somoskőújfaluban

A vasárnapi eseménnyel kapcsolatban a falu polgármestere úgy fogalmazott: meg kell becsüljük a lehetőséget, hogy most itt ünnepelhetünk, ezen a visszatért 15 négyzetkilométeren, a Hazatérés Emlékmű körül. A rendezvény ünnepi szónoka Becsó Zsolt országgyűlési képviselő volt.

Veres Edina

Forrás: NMH/H. Cs.

A két település – Somos és Somoskőújfalu – anyaországhoz való visszacsatolásának 98. évfordulójára emlékezve a Hazatérés Emlékműnél dr. Tóth László, a település polgármestere felidézte, hogy Angyal János 1999-ben, a hazatérés 75. évfordulóján kezdeményezte, hogy a települések Magyarországhoz való visszacsatolásában szerepet játszó elődökre méltóképpen emlékezzenek meg. Azt megelőzően erre több mint öt évtizedig nem volt lehetőség. 

A két falu visszacsatolásának napján, a dr. Krepuska Géza által rendezett díszebéden, a főispán és a meghívott vármegyei vezetők első dolga az volt, hogy előrevigyék a települést. Nemcsak emelkedett hangulatban ünnepeltek, hanem elindították a gyűjtést a templom orgonájának javítására. A főügyész indítványára minden tószt után 100 ezer koronát kellett fizetni, aminek eredményeként összesen egymillió koronát gyűjtöttek össze a hazatérés napján. Ugyanígy ad a hazatért falu mindennap feladatot lakosainak, hogy méltó legyen a település az Országgyűléstől elnyert címre. 
Ilyen kötelesség a múlt eseményeinek feltárása és átadása az utánunk következő nemzedéknek – fejtette ki a polgármester. 

Dr. Tóth László Somoskőújfalu polgármestere
Forrás: NMH/H. Cs.

– Ebben nagy segítség számunkra, hogy elkészülhetett, és most itt áll a falu szívében a visszacsatolásának emléket állító Hazatérés Emlékháza. Sokak összefogása és munkája révén 1924. február 15-én a csonka Magyarország 15 négyzetkilométer területtel és 2500 magyarral gyarapodhatott. Becsüljük meg a lehetőséget, hogy most itt ünnepelhetünk ennek a visszatért területnek egy darabján, itt, a Hazatérés Emlékmű körül – hangsúlyozta dr. Tóth László. 

A rendezvény ünnepi szónoka, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte: a hazatérés 98 évvel ezelőtti dicső műve nem csupán két település sorsába szólt bele, de egyenesen országgyarapítás volt. 

Forrás: NMH/ H. Cs.

– A hazatérés napjának hivatalos ünneppé nyilvánítása óta, azaz 2002 óta, már számtalan beszéd, emlékezés hangzott el, illetve sok írás és riport látott napvilágot. Megtisztelte már ezen az ünnepen Somoskőújfalut Kövér László házelnök is, aki az ünnep törvénybe iktatott szövegével ajándékozta meg a települést. Más alkalommal pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emelte jelenlétével a hazatérés ünnepének fényét – emlékezett vissza Becsó Zsolt. 
Hozzátette: napjainkra mindenki tudhatja, hogy ki dr. Krepuska Géza, Liptay B. Jenő, dr. Auer Pál, Fritsch Ottó, Angyal János. Az is köztudomású, hogy mit tett a Somosi Kultúráért Egyesület és a Somosi Váralja Egyesület a hazatérés napjának elfogadtatásáért. 

Forrás: NMH/H. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában