Árcsökkentés

2022.01.21. 11:35

Várták az élelmiszerárstopot a Nógrád megyei családok

Az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hét termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és csirke far-hát, valamint a 2,8 százalékos tehéntej – esetében beavatkozik az árak alakulásába. Az általunk megkérdezett nógrádiak szerint a legfontosabb élelmiszerek árát rögzítette a kormány.

Gubányi Patrik

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Orbán Viktor bejelentésében elmondta: a hét terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie. Februártól kezdődően már ezen az áron lehet a szóban forgó termékeket megvásárolni. 

– Mindez nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, ott is csak a profitjuk kis százalékát. A döntés védi a beszállítókat, nem várható áruhiány, és az import áruk mennyiségének növekedése sem – írta egy korábbi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádióban arról beszélt: az alapvető élelmiszerek árának rögzítése is jelzi, hogy a kormány határozottan közbelép, ha elszabadulnak az árak. 

Kifejtette azt is, hogy az intézkedést kritizáló ellenzéknek nincs olyan javaslata, amely életszerű, s amelynek megvalósíthatósága alátámasztott lenne. Az emberek ugyanakkor azt tapasztalhatják, hogy a kormánydöntések az ő érdekeiket, életkörülményeik javítását szolgálják. 

Az agrárminiszter az élelmiszerárstopról szóló döntést bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem. 

Megkérdeztük: Ön mit gondol a kormány intézkedéséről?

Oláh Zoltánné: – Elég sokan élünk együtt, ezért az árrögzített hét termékből nagyon sokat fogyasztunk. Hasznos intézkedésnek tartom az árstopot a kormány részéről, hiszen eléggé elszabadultak az árak, így egy picit ezekből az alapélelmiszerekből merészebben tudunk majd vásárolni. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb termékek árát rögzítették. 

Stadler Péterné: – Megegyezik a véleményem a kormány döntésével. A férjemmel ketten élünk együtt, a legfontosabb termékek árának befagyasztása számunkra hatalmas segítséget jelent. Minden olyan intézkedés, amellyel egy kevés pénzt megspórolhatunk, az segítség. A kormány most és korábban is több kedvező lépést tett a nyugdíjasok, a fiatalok és a családok irányába. 

Czipó Tamás: – Remek ötletnek tartom a kormány részéről az élelmiszerárstopot, viszont örültem volna, ha még a sertészsír is bekerül az árrögzített termékek közé. Egyedül élek, ezért az érintett élelmiszerekből kevesebbet vásárolok, de a nagycsaládosoknak sokat jelenthet a liszt, a tej, a cukor, az étolaj és a különböző húskészítmények árának csökkentése. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában